Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Livvaktene får ikke immunitet

Foto: (AP)
Sist oppdatert:
Den britiske regjeringen har avvist et krav fra Bush-administrasjonen om full diplomatisk immunitet for presidentens livvakter og skarpskyttere når han kommer på besøk.

Bush er den første amerikanske president noensinne som kommer på offisielt statsbesøk til Storbritannia. Det forventes store demonstrasjoner under besøket i neste uke.

Innenriksminister David Blunkett sier at dersom en av demonstrantene skulle bli skutt på av amerikanerne, vil Bushs livvakter, som alle andre besøkende, måtte stilles for retten i Storbritannia, skriver avisa The Observer.

Kravet om immunitet for livvakter og skarpskyttere, er ikke det eneste som er blitt avvist av den britiske regjeringen, melder NTB-AFP.

Black Hawk-helikoptre
Amerikanerne har blant annet bedt om tillatelse til å bruke amerikanske militærfly og Black Hawk-helikoptre i luftrommet over London, og at undergrunnsbanen blir stengt.

I tillegg har de bedt om å få ha med et militært våpen kalt "mini-gun" når de skal beskytte Bush mot eventuelle voldelige demonstranter. Våpenet avfyres vanligvis fra en stridsvogn og kan drepe flere titall personer, skriver The Observer. Alle de tre kravene er blitt avvist.

Det hvite hus ba også opprinnelig om stenging av undergrunnslinjene i deler av London under presidentens besøk. Men britiske myndigheter anser sjansen for at en selvmordsbomber skal kunne drepe presidenten ved å sprenge en undergrunnsbane som svært liten, og avviste derfor kravet.

Frykter terroraksjon
Britene har til gjengjeld gått med på å sperre av en rekke gater og holde demonstrantene på avstand fra presidentens kortesje.

Den amerikanske presidenten har 250 sikkerhetsagenter med seg under sitt besøk.

Britisk politi har forberedt de mest omfattende sikkerhetstiltakene noensinne til president Bushs besøk, i frykt for at al-Qaida benytter anledningen til å gjennomføre en terroraksjon mot presidenten.

Det er ventet at titusener av demonstranter vil delta i protester mot krigen i Irak når Bush kommer til London.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!