RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Løkke med ny dansk regjering

Lars Løkke Rasmussen skal styre Danmark med en ren Venstre-regjering.
Lars Løkke Rasmussen skal styre Danmark med en ren Venstre-regjering. Foto: Keld Navntoft (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Danmarks nye statsminister Lars Løkke Rasmussen presenterer søndag sin nye blå mindretallsregjering. Allerede til uken kommer det endringer på asylområdet.

Venstres nestleder Kristian Jensen blir ny utenriksminister, mens Claus Hjort Frederiksen blir ny finansminister, viser ministerlisten som ble offentliggjort søndag morgen.

Forsvarsdepartementet går til Carl Holst, mens Søren Pind blir ny justisminister.

Ministerlisten viser også at Løkke kun har med seg fem kvinnelige ministre, mot elleve menn. Blant dem er integrasjonsminister Inger Støjberg, som varsler at det om få dager kommer endringer på asylområdet.

Løkke presenterte sin nye regjering for dronning Margrethe klokken 10.

Vil ha Kjærgaard som president

Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen ønsker også omstridte Pia Kjærsgaard som president i Folketinget.

– Pia Kjærsgaard vil være en verdig representant for Folketinget. Hun er en meget erfaren parlamentariker. Hun er et godt menneske og en god venn, sier Løkke Rasmussen i begrunnelsen for sitt ønske.

Men det hjelper ikke at Løkke Rasmussen alene går inn for Kjærsgaard, hele Folketinget må være enige i valget, og det er derfor ikke sikkert at valget faller på henne.

Pia Kjærsgaard fra høyrepopulistiske Dansk Folkeparti er en omstridt politiker i Danmark.

Mindretallsregjering

Venstre fikk kun fikk 19,5 prosent oppslutning i valget for snart to uker siden, men danner likevel regjering alene ettersom Løkke ikke har greid å forhandle fram et felles regjeringsgrunnlag med de tre andre blå partiene.

Den nye regjeringen har kun 34 av 175 mandater bak seg i Folkepartiet, og vil derfor måtte hente støtte fra ulike partier fra sak til sak.

Dansk Folkeparti (DF) ble det største partiet i blå blokk, men partiet ønsker ikke å gå inn i regjering fordi det mener det vil ha større innflytelse utenfor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere