RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Løkke Rasmussen gir opp å danne blå flertallsregjering

VENSTRE. Partileder Lars Løkke Rasmussen gir opp forsøket på å danne en flertallsregjering i Danmark.
VENSTRE. Partileder Lars Løkke Rasmussen gir opp forsøket på å danne en flertallsregjering i Danmark. Foto: Gregers Tycho (Ap)
Sist oppdatert:
Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen gir opp forsøket på å danne en blå flertallsregjering i Danmark.

Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen gir opp forsøket på å danne en blå flertallsregjering i Danmark.

Rasmussen har i helgen sondert muligheten for en regjering bestående av Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative.

– Jeg har hatt samtaler med alle partiene på Folketinget, og min konklusjon er at det ikke er mulig å danne en flertallsregjering, sier han søndag.

– Jeg har merket en positiv stemning blant alle partier om et bredt samarbeid. En flertallsregjering ville gitt et svært snevert handlingsrom, legger han til.

Mandag formiddag skal Rasmussen gå til dronning Margrethe for å opplyse om at han vil danne en mindretallsregjering.

Ren Venstre-regjering?
Det er uklart hvordan en dansk mindretallsregjering blir seende ut. Dansk Folkeparti, som ble det største partiet i den blå blokken etter torsdagens valg, sa før valget at de ikke vil inn i regjering. Men det høyrepopulistiske partiet er likevel den mest åpenbare kandidaten dersom Løkke Rasmussen vil danne en relativt stabil regjering.

– Venstre ønsker helst å ha Dansk Folkeparti med i regjeringen for å slippe å forhandle med dem fra sak til sak. Dersom det ikke lar seg gjøre, tror jeg det blir en ren Venstre-regjering, sier forsker Signe Bock Segaard ved Institutt for samfunnsforskning.

Hun tror ikke høyrepartiet Venstre vil ønske å gå inn i en mindretallsregjering med småpartiene på borgerlig side.

– De Konservative synes nok de er for små til å gå i regjering. Dessuten vil en regjering med Liberal Alliance gjøre det vanskelig å samarbeide med saker på tvers av blokkene, sier Bock Segaard til NTB.

– Frykter regjeringsmakt
Også dansk TV 2s politiske redaktør Anders Langballe tror det kan gå mot en ren Venstre-regjering.

– Etter å ha snakket med sentrale kilder i Venstre og Dansk Folkeparti, synes jeg det høres ut som om Dansk Folkeparti rett og slett frykter å skulle inn og ta regjeringsansvar, sier han.

Det var det ultraliberale partiet Liberal Alliance som dagen etter valget torsdag ba Løkke Rasmussen om å forsøke å danne en flertallsregjering.

– Det er bra at det ble gjort et forsøk. Vi har ment at det var viktig å få avklart alle muligheter. Der det er vilje, er det vei, sier Liberal Alliances leder Anders Samuelsen.

Regjeringsklar
Han mener Løkke Rasmussen ikke kastet bort tiden under helgens sonderinger.

– Lars har fått et visst innblikk i hvor de enkelte partiene står, hvor steilt de står, og hva de har på paletten. Det kan han bruke framover, påpeker Samuelsen.

Han sier han fortsatt står klar til å gå inn i regjering dersom muligheten byr seg, selv om den blå blokkens statsministerkandidat altså har slått fast at det ikke lar seg gjøre å danne en styringsdyktig regjering med alle de fire partiene på borgerlig side.

– Ethvert parti som tar seg selv alvorlig og mener å ha noe å komme med i Danmarks framtid, skal selvfølgelig være klar til å gå i regjering, sier Liberal Alliances leder.

Partiet fikk 7,5 prosent oppslutning i valget, noe som gir det 13 mandater i Folketinget. Liberal Alliance er sterkt uenig med det innvandringskritiske Dansk Folkeparti både i innvandringspolitiske og økonomiske spørsmål.

LES også: Løkke Rasmussen skal danne regjering
OG her: Danskene får omstridt statsminister
Her: Danmark: Går på et sviende nederlag - blir trolig statsminister

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere