RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lokføreren hoppet av toget før dødskrasjen

Foto: Yves Logghe (AP)
Sist oppdatert:
Reddet seg ut av ulykkestoget sekunder før det smalt.

Lokføreren på det ene toget som i går var involvert i en frontkollisjon med et annet tog i byen Halle i Belgia, reddet seg ut av toget ved å hoppe ut av førerhuset like før toget krasjet, bekreftet belgiske myndigheter tirsdag, melder Times Online.

Minst 18 personer, 15 menn og tre kvinner, omkom i den katastrofale ulykken ved Halle mandag. Et av togene skal ha kjørt på rødt lys.

Les også:Minst 18 drept i togulykke

Ifølge avisen ønsker politiet nå å avhøre lokføreren, som nå ligger på sykehus med alvorlige skader. Føreren skal ha prøvd å utløse alarmen før han hoppet av toget.

- Politiet vil avhøre føreren når tilstanden hans tillater det, sier talsmann Jochen Goovaerts ved SNCB til avisen.

Lokføreren på det andre toget omkom i kollisjonen, og minst 170 mennesker ble skadd, mange av dem alvorlig.

- Skjønte det var alvorlig

En tidligere belgisk stasjonssjef Luciaan Spiessens satt tilfeldigvis i første vogn på det ene ulykkestoget, og ble vitne til hvordan føreren brukte hornet og bremset før han kastet seg ut av førerhuset rett før togene krasjet.

- Jeg skjønte at det var alvorlig da han begynte å tute. Like etterpå gikk nødbremsen på, og så hoppet han ut, sier Spiessens til lokalavisen Het Belang van Limburg, ifølge Times.

Det skal være standard prosedyre å hoppe ut av førerhuset etter å ha slått på nødbremsen.

Like etter ulykken kom føreren inn i den første vognen på toget, og satt umiddelbart i gang med å prøve å hjelpe en mann som lå tilsynelatende livløs på bakken.

- Føreren var ikke alvorlig skadd og gjorde alt han kunne for å vekke mannen til bevissthet - og han klarte det, forteller Spiessens.

Spontan streik

Belgiske togførere protesterte tirsdag mot dårlige arbeidsforhold og la ned arbeidet. Ifølge jernbaneselskapet SNBC var det en spontan streik som tirsdag lammet deler av togtrafikken i Belgia. Ulykken mandag førte også til at en rekke nasjonale og internasjonale linjer ble innstilt.

I etterkant av ulykken har de togansattes fagforeninger kritisert mangelen på personale i jernbaneselskapet. Dette fører igjen til at både sikkerhetspersonale og togførere er overarbeidet og trøtte.

Togførernes streik blokkerte trafikken ved stasjonene i byene Mons, Liege, Charleroi, Namur, Ottignies og Tournai.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere