*Nettavisen* Nyheter.

London rystet av terror

Seks T-banestasjoner i London ble torsdag morgen rystet av eksplosjoner. En rekke busser skal også ha vært rammet av eksplosjoner i sentrum av byen. Minst 50 skal ha blitt drept.

07.07.05 15:01

Er du i London? Kontakt oss på tlf 21 00 60 10 eller vaktsjef@nettavisen.no.

En gruppe hevder å være den europeiske forgreningen av al-Qaida, har lagt ut en melding på nettet der de påtar seg ansvaret , melder et tysk blad ifølge AP.

To personer er bekreftet drept av politiet. AP melder videre at politiet bekrefter «en rekke dødsfall» ved en av stasjonene. Italias innenriksminister skal ha bekreftet at minst 50 skal være drept. Britisk politi har ikke bekreftet disse tallene, melder Sky News.

Ved 15-tiden torsdag var over 300 behandlet eller til behandling ved Londons sykehus. 150 av disse er bekreftet alvorlig skadd.

- Massedrap
Ordfører Ken Livingstone i London omtaler angrepene som «massedrap», melder AP.

Storbritannias innenriksminister Charles Clarke bekrefter fire eksplosjoner.

Ifølge Sky News er seks T-banestasjoner og en buss rammet.

Den første eksplosjonen ble meldt ved Aldgate East-stasjonen klokken 8.49 lokal tid. Senere er det meldt om hendelser ved minst seks undergrunnsstasjoner. Politiet har i tillegg bekreftet at det har vært eksplosjoner på minst en buss, og ifølge Sky News melder transportarbeiderforeningen at det skal ha vært plassert eksplosiver i minst et av togsettene. Ifølge Sky News er det nå fullt av militærpoliti i Londons gater.

Sjef for Metropolitan-politiet, Sir Ian Blair bekrefter overfor Sky News at det trolig dreier seg om et massivt terrorangrep.

- En av eksplosjonene var om bord på en buss, sier Blair.

Politsjefen bekrefter videre at det er funnet rester etter eksplosiver på minst ett sted. Angrepet kan ha vært utført av en selvmordsaksjonist.

Han understreker at politiet har vært i høy beredskap.

- Men vi er ikke kjent med noen spesifikk advarsel i forbindelse med disse eksplosjonene, forteller topp-politisjefen.

Han uttrykker bekymring over at eksplosjonene virker «godt koordinerte».

Se ekstra nyhetssending på TV 2 klokken 14.55.

Personer som befinner seg i London bes bli der de er. Flere steder sentralt i London nektes de ansatte å forlate kontorbygningene der de jobber.

Man bør heller ikke ringe nødnummer, dersom det ikke dreier seg om livsfare.

- Dette er en uoversiktlig situasjon, men den håndteres sakte men sikkert godt av politi, helsepersonell og brannmannskaper.

Ved 13.30-tiden melder politiet om at situasjonen er «under kontroll».

Storbritannias statsminister Tony Blair holdt pressekonferanse klokken 13.00 norsk tid, og omtalte da eksplosjonene som et terrorangrep

- Jeg så masse folk løpe opp en vei. Så så jeg toppen av en ødelagt buss, sier et øyevitne til Sky News.

Klikk på bildet for å forstørre.

Produsent Bob Mills i Sky News forteller at han hørte den voldsomme eksplosjonen ved stasjonen Euston. Scotland Yard har bekreftet eksplosjonen, som skal ha funnet sted på Russel Square. En talskvinne for politiet sier at politiet er på stedet, og at de jobber med å finne ut hva som har skjedd.

Bilder av den ødelagte bussen viser at hele taket ble sprengt av bussen.

Diskuter terroren her.

En rekke eksplosjoner
Vitner har fortalt at flere mennesker har kommet ut fra undergrunnsstasjonen med klærne fulle av blod. Selskapet som vedlikeholder undergrunnen, meldte tidlig at eksplosjonen skyldtes et strømbrudd.

- Det jeg hørte var et høyt smell, og jeg så folk som ble kastet fremover. Jeg har sett mange alvorlig skadde, forteller et vitne til Sky News. Vitnet forteller at han satt i den forreste vognen da en eksplosjon inntraff i tunnellen mellom Kings Cross og Russell Square.

Et vitne i nærheten av Russell Square fortalte BBC at hele annenetasjen på en dobbeldekker-buss ble ødelagt i eksplosjonen, melder nyhetsbyrået Press Association ifølge The Herald Tribune.

- Jeg var foran i bussen og hørte et utrolig smell. Jeg snudde meg og så at halve dobbeldekkeren var i lufta, sa øyenvitnet Belinda Seabrook.

Ifølge brannmenn er det funnet fem pakker med eksplosiver på t-banen i London, melder Bloomberg News.

Undergrunnen stengt
- Mens jeg gikk gjennom stasjonen kunne jeg se folk ligge på bakken, sorte, som om de var dekket av røyk. Rundt tre eller fire lå på bakken, og ble behandlet, forteller et vitne til BBC, som selv hadde gått av på stasjonen Fenchurch Street, og gått til Aldgate East.

Bradley Anderson var passasjer om bord på et av undergrunnstogene som ble rammet ved stasjonen Edgware Road.

- Alt ble sort og så krasjet vi inn i et motgående tog, sier Anderson til Sky News.

Hele undergrunnsnettet i London er stengt etter hendelsene, melder AP.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag