*Nettavisen* Nyheter.

Løslater journalister

Foto: AP (AP)

Kim Jong-Il har gitt ordre om å løslate de to amerikanske journalistene som sitter i fangenskap i landet.

04.08.09 23:35

Det melder Reuters. Avgjørelsen kommer samme dag som Bill Clinton besøker landet.

USAs tidligere president landet tirsdag i Nord-Korea i et forsøk på å få løslatt to amerikanske journalister. Og nå ser det ut til at han har lyktes.

Amerikanerne Laura Ling (32) og Euna Lee (36) ble pågrepet av nordkoreanske grensevakter i mars. I juni ble de dømt til tolv års straffarbeid i Nord-Korea under en lukket rettssak i kommunistregimet.

Myndighetene mener de to begikk alvorlige forbrytelser mot landet fordi de krysset grensen over til Nord-Korea illegalt.

Ifølge Reuters er det lite trolig at Clinton tok turen til Nord-Korea uten at han hadde forsikringer om at de to ville bli løslatt.

Selv om Clintons tur er privat, og ikke i samarbeid med amerikanske myndigheter, vil samtalene mellom Clinton og Kim Jong-Il forhåpentligvis bidra til å roe ned spenningen mellom de to landene.

Besøket er den første muligheten USA har hatt på lenge til å møte den syke mannen ansikt til ansikt.

Tirsdag kveld norsk tid forlot Clinton Nord-Korea.

– Har knapt ett år igjen å leve

For en måned siden skrev Washington Times at Kim Jong Ils helsetilstand stadig forverres og at han trolig har knapt ett år igjen å leve.

Den nordkoreanske lederen skal ha hatt et slag på sensommeren i fjor.

– Kim Jong Il har definitivt ikke vært ved god helse siden slaget hans i fjor, og som tiden går, så blir det bare tydeligere og tydeligere at han ikke vil få tilbake helseformen han hadde før slaget, sa en kilde til avisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.