Løslatt etter 15 år

De fryktet Min Ko Naing var død. Men lørdag kom lederen for studentopprøret i Burma uventet hjem etter å ha sittet isolert i fengsel siden 1989.

20.11.04 11:10

Juntaen i Burma har lørdag frigitt den mest prominente politiske fangen i landet, nest etter nobelprisvinner Aung San Suu Kyi, melder nyhetsbyrået Reuters.

Frigivelsen beskrives som svært overraskende og plutselig, men representerer likevel et politisk trekk Burma-eksperter har ventet på fra generalene i Yangon, skriver nyhetsbyrået.

Det har vært knyttet stor spenning til hva avsettelsen av statsminister Khin Nyunt 19. oktober, og oppløsningen av etterretningsapparatet han ledet, ville avstedkomme av politisk utvikling i landet som betegnes som et av verdens verste militærdiktaturer.

Lørdagens løslatelse av studentleder Min Ko Naing gir i så måte grunn til optimisme, skriver Reuters.

- Våkner fra en drøm
- Jeg føler det som jeg har våknet fra drømme og akkurat har begynt å åpne øynene, sier Ko Naing til Reuters. Han er nå hjemme hos sine foreldre i hovedstaden Yangon etter å ha sittet bak murene forskjellige steder i Burma i over 15 år.

Min Ko Niang ble arrestert i mars 1989 og først dømt til tjue års fengsel. Dommen ble senere omgjort til ti år, men studentlederen ble likevel ikke løslatt i 1999.

Ko Naing ble i utgangspunket holdt i isolasjon i Insein-fengselet utenfor Yangon, men han har etter hvert blitt flyttet fra fengsel til fengsel rundt om i landet.

Det var de siste årene av han fangenskap knyttet usikkerhet til om studentlederen fremdeles var i live.

- Tortur
Det hadde lekket ut rapporter om at han var ved svært dårlig helse som følge av feilernæring, uhygieniske soningsforhold og omfattende tortur. Blant annet har det blitt rapportert om at han tidlig på nittitallet ble tvunget til å stå med bena i vann i to uker i strekk. Som følge av dette skal han ha mistet følelsen i den venstre foten.

Siste gang en utlending møtte Min Ko Naing i fangenskap var i 1994, da FNs spesialutsending til Burma fikk innvilget et kort møte med ham i Insein-fengselet. Han ble da beskrevet som «nervøs og tynn».

Nobelprisvinner og lovlig valgt leder i Burma, Aung San Suu Kyi, holdes fremdeles i husarrets i sitt hjem i Yangon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.