Løslatt for 3,2 millioner dollar

Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Etter fem måneder i fangenskap kom de fredag hjem til sine kjære.

13.02.09 16:06

Det var mange gledesscener da mannskapet på MV «Faina» kom hjem til sine kjære i Kiev, fem måneder etter at det ukrainske skipet ble kapret av pirater utenfor kysten av Somalia. Prisen for friheten var 3,2 millioner dollar, som ble utbetalt til sjørøverne.

Trøtte, men smilende
Kapringen av MV «Faina» i september var en av de mest oppsiktsvekkende i nyere tid, skriver Reuters. Om bord var et mannskap på 20 og 33 stridsvogner fra sovjettida. Torsdag ble mannskapet sluppet i land i havnebyen Mombasa i Kenya. Der kom de trøtte, men smilende ned landgangen og ble møtt av ukrainske myndigheter før de ble geleidet inn til helsesjekk og deretter satt på flyet hjem.

Kapteinen døde
- Takk til alle som bidro til at vi ble satt fri. Vi er utmattede. Vi skal nå gjennomgå en kort legesjekk og overlate skipet til nytt mannskap. Ingen av oss er syke. Alle har det bra, uttalte fungerende kaptein Viktor Nikolsky ved ankomst i Mombasa. Kapteinen på Faina døde i løpet av de første dagene av kapringen.

Kritiserer løsepenger
At piratene fikk 3,2 millioner dollar i løsepenger, utløste kritikk fra Kenya. En talsmann for myndighetene i landet sier kysten utenfor Somalia har blitt et kjøpesenter for pirater som synes å kapre skip som de lyster.

Nå fanger de pirater
En rekke krigsskip jakter på pirater utenfor kysten av Somalia. Nå begynner heldigvis innsatsen å gi uttelling.

Et russisk atomdrevet krigsskip har fanget 10 pirater i tre skip utenfor kysten av Somalia, opplyste russisk marine fredag ifølge Reuters. Dette er det siste av flere tegn på at det sterke militære nærværet i dette farvannet begynner å bære frukter. Så langt i februar har det ikke vært noen vellykkede piratangrep i området, og i januar var det bare tre, melder International Maritime Bureau på sine nettsider. Dette er langt lavere tall enn på samme tid for et år siden.

Torsdag opplyste den amerikanske marinen at de har pågrepet ni pirater utenfor Somalia.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.