Løslatte gisler vil bli i Irak

Foto: (Kyodo/Reuters/Scanpix)

To av de tre japanerne som torsdag ble løslatt etter å ha vært kidnappet av irakiske opprørere, vil bli i Irak.

Nahoko Takato (34) sa kort tid etter løslatelsen at hun vil fortsette det frivillige arbeidet, mens den 32 år gamle fotojournalisten Soichiro Koriyama har fortalt familien sin at han fortsatt vil ta bilder av det som skjer i det krigsherjede landet.

Uttalelsene har fått de pårørende til å fortvile, og politikere i Japan legger ikke skjul på at de misliker holdningene til de tidligere gislene:

- Hvordan kan de si noe slikt etter å ha gått gjennom all denne lidelsen og etter at så mange mennesker har arbeidet for dem dag og natt? spør statsminister Junichiro Koizumi.

Samtidig går den australske regjeringen hardt ut mot en australsk kvinne som nylig ble tatt til fange i den urolige sunnimuslimske byen Falluja.

Donna Mulhearn (34) og tre andre hjelpearbeidere dro til byen for å dele ut mat. Da de forsøkte å reise ut igjen, ble de tatt til fange, men løslatt bare 20 timer senere. Kvinnen var tidligere ett av de "menneskelige skjoldene" som forsøkte å stanse invasjonen for et drøyt år siden.

Australias statsminister John Howard kaller kvinnens oppførsel for «uforsiktig og dumdristig». Mulhearn anklager imidlertid Howard for å ha satt hennes liv i fare da han for få dager siden kom med «provoserende uttalelser» om krigen. Hun sier også at hun og de andre hjelpearbeiderne ble skutt mot da de forsøkte å kjøre en ambulanse full av medisiner til en irakisk klinikk.

(NTB-AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag