RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lover fred med India

Foto: T.MUGHAL (EPA)
Sist oppdatert:
Regjeringen i Pakistan forsikrer at den ønsker å slutte fred med erkerivalen India og løse den flere tiår lange konflikten om Kashmir.

På et møte mellom landene i den sørasiatiske samarbeidsorganisasjonen SAARC, sa den nye pakistanske statsministeren Chaudry Shujaat Hussain at samtalene med India lover godt.

–Jeg ønsker å forsikre alle SAARC-medlemmene og resten av verden om at Pakistan er forpliktet til å søke fred med India, sa Hussain.

Det er ventet at Indias og Pakistans utenriksministere kommer til å møtes til samtaler i forbindelse med det to dager lange ministermøtet i Islamabad som åpnet tirsdag.

Vil ha vekst

De sju nasjonene i samarbeidsorganisasjonen representerer en femdel av jordas befolkning i en av de fattigste regionene i verden. På dagsordenen står først og fremst fattigdomsbekjempelse ved hjelp av frihandel, energisamarbeid, økte investeringer og utvikling av informasjonsteknologi.

Konflikten mellom Pakistan og India har fått mye av skylden for de dårlige handelsforbindelsene og den manglende utviklingen blant landene i SAARC, som i tillegg til India og Pakistan omfatter Bangladesh, Bhutan, Maldivene, Nepal og Sri Lanka.

Lite konkret

Til tross for de positive uttalelsene fra pakistansk hold er det kommet lite ny informasjon om hvordan India og Pakistan konkret har tenkt å bygge bru over konflikten om Kashmir.

Den 15 år lange kampen om grenseområdet har så langt krevd titusener av menneskeliv. India hevder at militante muslimer er skyld i konflikten, mens Pakistan sier konflikten dreier seg om motstand mot det indiske styret i den østlige delen av Kashmir.

De siste dagene har det vært flere angrep i Kashmir. Tirsdag ble en pensjonert soldat og fire medlemmer av familien hans, blant dem hans fem år gamle sønn, drept av antatte islamistiske opprørere.

Mandag slapp nestleder Mangat Ram Sharma i delstatsregjeringen i den indiske delen av Kashmir så vidt unna det andre attentatforsøket mot ham på to uker, ifølge myndighetene. Seks personer mistet livet og 38 ble skadd da islamister skjøt granater mot et folkemøte i byen Kapran sør i Kashmir. (©NTB-Reuters-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere