Lover ny FN-resolusjon

Frankrikes president Jacques Chirac og USAs president George W. Bush markerte lørdag forsoning og sa at en ny FN-resolusjon om Irak vil være klar om kort tid.

05.06.04 22:04

Chirac takket USA for innsatsen under den annen verdenskrig og sa at Frankrike aldri vil glemme den amerikanske offerviljen.

Bush kom til Paris lørdag for å delta i 60-årsmarkeringen av de alliertes landgang i Normandie. På et timelangt møte drøftet de to lederne det siste utkastet til en FN-resolusjon uten å bli enige, men la etter møtet likevel vekt på det de er enige om.

– Enige om fred
– Frankrike og USA har ulike syn på Irak, men er enige om at det er behov for en fredelig løsning, sa Chirac på pressekonferansen etter møtet med Bush.

Han sa at han håpet en FN-resolusjon om Iraks framtid kan være klar i løpet av noen dager.

– Det er ikke noe alternativ til en gjenopprettelse av fred i Irak og dermed gjenoppretting av sikkerheten, sa Chirac, men tilføyde: –Spørsmålet om sikkerhetsarrangementene mellom den flernasjonale styrken og Iraks regjering må fortsatt arbeides med.

Bush sa for sin del at hans administrasjon "arbeider hardt for en ny resolusjon som vil uttrykke internasjonal støtte til Iraks midlertidige regjering".

– Ydmyket av bilder
Bush sa på pressekonferansen at han følte seg ydmyket av bildene fra Abu Ghraib-fengselet som viste amerikanske soldater som mishandler irakiske fanger.

– Jeg ble ydmyket på linje med de fleste amerikanere, sa Bush.

– Bildene skitnet til vår ære, og verden skal få se en fullstendig etterforskning av denne ydmykelsen som vil stå i sterk kontrast til det som skjer i stater der tyranner styrer, fortsatte Bush, og lovet full offentlighet om etterforskningen.

– På Iraks anmodning
President Bush sa at de amerikanskledede styrkene vil forbli i Irak etter anmodning fra den nye overgangsregjeringen.

– Flernasjonale styrker blir i Irak for å hjelpe den nye regjeringen å lykkes i sitt vitale arbeid, på anmodning fra den nye regjeringen, sa Bush.

Bush sa også at Iraks folk "ønsker og fortjener fred".

USA og Iraks nye regjering har utvekslet brev som i detalj redegjør for betingelse de amerikanskledede styrkene arbeider under i Irak etter at den nye regjeringen overtar makten 30. juni.

Håp om resolusjon
President George W. Bush hadde med seg et håp om at en ny FN-resolusjon kan være innen rekkevidde da han landet i Paris.

– Vi er svært nær ved å fullføre arbeidet, sa utenriksminister Colin Powell som ledsager Bush under besøket i Europa. Powell uttalte seg til journalister som fulgte med presidentens fly fra Roma til Paris.

Bush selv sa før avreisen fra Roma at han hadde fått en følelse av "samarbeidsånd" som ga ham tro på at en ny FN-resolusjon snart vil være klar.

– Jeg er sikker på at vi vil få en FN-resolusjon snart, sa Bush under en pressekonferanse i Roma sammen med Italias statsminister Silvio Berlusconi.

Men både Frankrike og Russland har bedt om endringer i det siste resolusjonsutkastet som USA og Storbritannia har lagt fram i FNs sikkerhetsråd.

Negative
USA og Storbritannia la fram sitt tredje reviderte resolusjonsforslag fredag. Men det russiske utenriksdepartementet sa lørdag at det fortsatt ikke var fornøyd med forslaget.

Spanias utenriksminister Miguel Angel Moratinos tror heller ikke det siste utkastet til ny FN-resolusjon om Irak vil gi verdensorganisasjonen tilstrekkelig mye å si i det krigsherjede landet.

– Uheldigvis så tror jeg ikke en sikkerhetsrådsresolusjon, som kan bli vedtatt i løpet av de neste ukene, vil oppfylle vårt ønske om at FN skal ta over en politisk og militær rolle i Irak, sier Moratinos.

Bush reiser søndag videre fra Paris til Normandie for å delta i 60-årsjubileet for den allierte invasjonen i Frankrike.

(NTB-Reuters-AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag