Gå til sidens hovedinnhold

Lover ny gjennomgang av kvinnelov

Afghanistans president lover ny gjennomgang av loven som ifølge kritikerne legaliserer voldtekt.

Afghanistans president Hamid Karzai skal ha bedt justisdepartementet om en ny gjennomgang av den omstridte kvinneloven som kritikere mener legaliserer voldtekt.

- Dersom noe i loven strider med Afghanistans konstitusjon eller med sharialovene, vil vi ta de nødvendige skritt, sa Karzai lørdag.

FN-press
Han åpner for at loven kan bli sendt tilbake til nasjonalforsamlingen.

Statsminister Jens Stoltenberg har kalt den omstridte kvinneloven som nylig ble vedtatt i Afghanistan for uakseptabel og hadde på forhånd lovet å ta den opp under lørdagens NATO-toppmøte.

Norge og FN legger kraftig press på afghanske myndigheter for å stanse loven, som diskriminerer kvinner på det groveste. USA har også bedt om en ny gjennomgang av loven, og Karzai sier at han har diskutert det med den amerikanske utenriksministeren Hillary Rodham Clinton.

– Uakseptabel lov
Loven, som er undertegnet av presidenten, forbyr blant annet afghanske kvinner å forlate hjemmet, søke arbeid eller ta utdanning uten ektemannens tillatelse.

– Dette er i strid med alt vi står for, sier statsminister Jens Stoltenberg til Dagsavisen.

– Det er en helt uakseptabel lov. Det er ingen unnskyldning å vise til religion. Den bryter med menneskerettighetene og med kvinners rett til å bestemme over egen kropp. Det er viktig å være veldig tydelig på det, sier Stoltenberg.

Ikke bistandskutt
Både utenriksminister Jonas Gahr Støre og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har tatt saken direkte opp med Karzai. Trusler om bistandskutt blir det ikke snakk om.

– Over tid går utviklingen for kvinners rettigheter framover, men det skjer i rykk og napp, sier Støre til Dagsavisen.

FNs spesialutsending i Afghanistan, Kai Eide, har også vist bekymring over den nye loven.

– Afghanske myndigheter må opptre på en måte som gir tillit. Det fins utviklingstrekk her som bekymrer meg, og denne loven er et av dem, sier Eide til Dagsavisen.

Støtte fra Norge
Norge kommer under toppmøtet i Strasbourg til å love nye bidrag til Afghanistan, men har ennå ikke tallfestet disse.

Ifølge NRK kommer Stoltenberg til å love 200 millioner kroner til oppbygging av den afghanske hæren.

Les også: Gir 200 millioner til Afghanistan

– Vi bidrar allerede i dag til opplæring av afghanske militære. Vi bidrar også til å trene afghansk politi, og spørsmålet er om vi kan gjøre mer for å styrke deres evner, sa Stoltenberg fredag.

Forsvarssjef Sverre Diesen bekreftet fredag overfor NTB at Norge vil sende militærpoliti for å bidra til opplæring av den afghanske politistyrken.

– Det er snakk om et nytt politibidrag bestående av seks korporaler og to offiserer, sa Diesen.

Reklame

KANONSALG: Halv pris på bestselgere hos Oakley