RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lover separasjon fra palestinerne

Sist oppdatert:
Ariel Sharon høster storm for sitt løfte om å israelere og palestinere skal skilles fra hverandre, uansett om det skjer er i tråd med veikartet for fred eller ikke.

I en viktig politisk tale torsdag sa Sharon at han vil iverkesette tiltak for separasjon fra palestinerne dersom USAs fredsplan mislykkes, melder nyhetsbyrået Reuters.

Hovedbudskapet i Sharons tale var ifølge NTB-Reuters-AFP nærmest et ultimatum til palestinerne: Enten deler vi området sammen, eller vi deler det på min måte. Men Sharon sa samtidig klart ifra at den ensidige delingsplanen vil bety mindre land til palestinerne.

Skarpe reaksjoner
Sharons plan møter skarpe reaksjoner fra både palestinsk og israelsk hold. Israels tidligere statsminister Shimon Peres sier at han er dypt misfornøyd med Sharons plan.

Palestinernes statsminister Ahmed Qurie sa seg skuffet over Sharons trusler om å avbryte den bilaterale fredsprosessen og tvinge gjennom ensidige tiltak.

Han sa at palestinerne er innstilt på en permanent løsning og klar for forhandlinger med Sharon. - Dersom Sharon ville forhandle, kunne det bli fred fortere enn noen venter, sa han.

Palestinernes sjefforhandler Saeb Erekat sa rett etter talen at planen ikke er noen fredsformel.

- Hold deg til veikartet
- Med denne unilaterale tilnærmingen vil han ha fred med israelerne, ikke med palestinerne, sier Erekat til CNN.

Derfor oppfordrer han Sharon til å holde seg til det såkalte veikartet for fred, en fredsplan som både USA, EU, Russland og FN støtter.

-Vi inviterer Sharon tilbake til forhandlingsbordet, sa Erekat.

Begge de militante organisasjonene Islamsk hellig krig og Hamas avviste straks Sharons planer om ensidige tiltak.

USA advarer
I sin første reaksjon advarte USA Israel mot å ta ensidige skritt utenfor veikartet som kunne forhindre nye forhandlinger.

Kort etter Sharons tale ba talsmannen for Det hvite hus, Scott McClellan, israelere og palestinere om å møtes igjen uten forhåndsbetingelser.

- Planen som USA støtter, er veikartet. Vi er imot alle ensidige skritt som kan blokkere veien mot forhandlinger i henhold til veikartet, sa McClellan.

- USA mener at en løsning må komme som resultat av forhandlinger, og vi er imot ethvert israelsk forsøk på å tvinge gjennom en løsning, sa han videre.

Likevel er USA fornøyd med at Sharon i talen også lovte å rive enkelte ulovlige utposter.

- Ensidige skritt kan bidra til framgang for veikartet dersom de er en del av veikartet. Israelske skritt for å fjerne bosettinger er en del av veikartet, understreket han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere