Lover støtte til Afghanistan

USAs utenriksminister Condoleezza Rice lover 1,1 milliarder dollar til Afghanistan neste år.

31.01.06 11:38

Viktige giverland er samlet i London til samtaler om Afghanistans fremtid. Afghanistan og FN deler på rollen som vertskap for konferansen.

På konferansen vil det blant annet bli langt frem en femårsplan for gjenoppbyggingen av Afghanistan.

USAs utenriksminister Condoleezza Rice lover fortsatt amerikansk støtte til utviklingen i Afghanistan.

- Vi kommer ikke til å gjøre den feilen en gang til at vi overlater Afghanistan til seg selv, sier Rice, ifølge BBC.

På givermøtet lover hun 1,1 milliarder dollar i amerikansk bistand til Afghanistan neste år.

- Signalene fra USA har tidligere vært ganske tvetydige. Det er en reell bekymring blant afghanere og andre om at USA nå i virkeligheten vil trekke seg tilbake. Afghanerne har jo erfaring med dette fra perioden etter konflikten med Sovjet, sier nestleder ved PRIO, Institutt for fredsforskning, Kristian Berg Harpviken, til TV 2 Nettavisen.

Han mener hovedutfordringen i Afghanistan i dag er sikkerhetssituasjonen i landet.

- Ganske nylig har det vært en voldsom oppblomstring i bruken av selvmordsangrep. Bare de siste par månedene har det vært 13 selvmordsangrep i Afghanistan.

- Tradisjonelt har afghanere avstått fra denne aksjonsformen. Det er litt uklart om det kun er utlendinger som er involvert i angrepene, eller om det også er afghanere. Men situasjonen er bekymringsfull.

Storbritannias statsminister Tony Blair, FNs generalsekretær Kofi Annan og president Hamid Karzai er til stede under konferansen.

Nato planlegger å utvide sin rolle i Afghanistan med 6000 ekstra soldater. Sikkerhetssituasjonen i landet har blitt forverret de siste månedene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.