RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lover Sverige fange-informasjon

(AFP)
USAs utenriksminister Colin Powell lover at Sverige skal få se alt materiale amerikanerne har om den svenske statsborgeren som sitter fanget på Guantanamo-basen.

– Dette er en måte å komme ut av stillstanden på, sier Sveriges utenriksminister Laila Freivalds, som tirsdag møtte Powell i Washington.

En gruppe svenske tjenestemenn reiser til den amerikanske hovedstaden for å diskutere Mehdi Ghezali, som er den eneste svenske fangen på USAs omstridte militærbase på Cuba.

Laila Freivalds understreket under sitt møte med Powell de juridiske aspektene ved Ghezalis fangenskap.

– Han skal enten slippes fri eller stilles for retten, krevde den svenske utenriksministeren.

Men det går ikke Powell med på. Han godtok likevel at Sverige sender egne folk til USA for å diskutere fangens stilling. Gruppen skal få innsyn i alt materiale amerikanerne har om fangen, og i tillegg trolig legge fram det svenske myndigheter vet om ham. Gruppens besøk vil også danne grunnlaget for den videre håndteringen av saken.

Mehdi Ghezali har sittet fengslet på Guantanamo-basen på Cuba siden januar 2002. Han har de siste to årene hatt fire besøk av svenske tjenestemenn. Ghezali har da opplyst at han har det bra, men han skal ikke ha sagt noe om bakgrunnen for at han holdes fanget.

Ifølge amerikanske myndigheter har ikke Ghezali vært samarbeidsvillig, noe som er en forutsetning for at han skal ha noen mulighet til å bli sluppet fri.

(NTB-TT)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere