Lovløshet på Vestbredden

Militante palestinere tar loven i egne hender på Vestbredden. Tre utenlandske hjelpearbeidere ble bortført lørdag, samtidig som kontoret til en guvernør ble påtent.

31.07.04 12:34

De tre hjelpearbeiderne fra USA, Irland og Storbritannia ble sluppet fri etter bare et par timer.

- Vi er trygge og har det bra, sa den 22 år gamle amerikaneren, som kun oppga fornavnet Phil, etter at han og kollegaene var sluppet fri. Til daglig driver de engelskopplæring for palestinere i Nablus, og alle tre er knyttet til en kristen hjelpeorganisasjon.

Omringet
De tre ble kidnappet da de var på vei hjem til huset hvor de bodde i Nablus. Derfra ble de brakt til flyktningleiren Balata. Kidnapperne ga opp etter at palestinsk politi omringet stedet hvor de ble holdt fanget. Det er ukjent hvilke motiver som lå bak bortføringen.

Selv om dramaet bare varte i et par timer, var det en alvorlig påminnelse om at den palestinske selvstyremyndigheten har mistet mye av kontrollen i området.

Omtrent samtidig satte medlemmer av Al Aqsa-martyrenes brigader fyr på kontoret til Jenins borgermester. En leder av gruppen sier at Qadorrah Moussa ble angrepet fordi han ikke ville betale lønn til medlemmer av gruppen, som springer ut av Yasser Arafats Fatah-bevegelse. Moussa ble utnevnt til borgermester tidligere i uken, men skal ha provosert gruppen kraftig da han nektet å samarbeide med den.

Krever reformer
Militante palestinere har de siste ukene protestert mot sine ledere og krevd omfattende reformer. Oppstanden regnes som den alvorligste trusselen mot Arafat siden han vendte tilbake til de palestinske områdene for ti år siden.

Tidligere i juli ble fire franske hjelpearbeidere og en politisjef bortført i forbindelse med voldelige opptøyer på Gazastripen.

Statsminister Ahmed Qurie har truet med å gå, men lovet tidligere i uken å bli værende på post etter at Arafat ga ham videre fullmakter til å gripe inn overfor væpnede grupper som konkurrerer om makten.

Både i Nablus og Jenin har militante grupper etter hvert opparbeidet seg stort armslag, ikke minst på grunn av det snart fire år lange opprøret mot den israelske okkupasjonen.

(©NTB-Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.