Gå til sidens hovedinnhold

Lovpriser Obamas «Vietnam»

Barack Obama får skryt for sin omfattende militærstrategi.

Mer enn syv år etter at USA erklærte krig mot Taliban, står Afghanistan fortsatt igjen som et krigsherjet katastrofeområde.

Fredag gjorde president Barack Obama rede for USAs nye militærstrategi i regionen. Han hadde allerede kunngjort at ytterligere 17.000 soldater vil bli utplassert i Afghanistan, og fredag avslørte han at ytterligere 4000 soldater vil bli sendt til landet for å trene den afghanske hæren.

Nytt Vietnam
Flere amerikanske eksperter advarer mot et nytt Vietnam, men Obama mener han er på rett spor.

Det mest oppsiktsvekkende med den nye strategien er at hovedprioriteringene til USA er å knekke al-Qaida og Taliban, mens stabilisering og demokratisering av Afghanistan kommer i andre rekke.

Obama får likevel skryt av den afghanske presidenten Hamid Karzai.

- Han har min fulle støtte. Dette var bedre enn det vi hadde ventet, sa Hamid Karzai lørdag, melder CNN.

Opprørt
Norge bistår USA i det Nato-ledede oppdraget i Afghanistan, og leder i partiet Rødt, Torstein Dahle, er opprørt over presidentens nye Afghanistan-strategi.

- Skal Norge bli med på Obamas Vietnam? Obama stadfester i dag at han er i ferd med å gjøre samme tabben i Afghanistan som hans forgjenger gjorde i Irak, opplyste Rødt-leder Torstein Dahle i en pressemelding fredag.

- Det ser dessverre ut til at den norske regjeringen vil følge Obama lydig på denne ferden, opplyste Dahle.

Pakistan som viktig aktør
Obama trekker også inn Pakistan som viktig aktør i fortsettelsen av den såkalte krigen mot terror, og krever at både den pakistanske og afghanske regjeringen forplikter seg til å bekjempe korrupsjon i egne rekker.

- Situasjonen blir stadig farligere. Det har gått mer enn syv år siden Taliban ble fjernet fra makten, men fortsatt herjer krigen, og opprørere har kontrollen over deler av Afghanistan og Pakistan, sa han da den nye militærstrategien ble lagt fram på en pressekonferanse i Det hvite hus.

Årsaken til at presidenten trekker inn Pakistan som et ledd i krigføringen mot opprørerne, er fordi al-Qaida og Taliban skjuler seg i de utilgjengelige pakistanske fjellområdene ved grensen til Afghanistan. Obama mener det er her terroristlederen Osama bin Laden trolig holder seg i skjul, skriver The Times.

- Dette er verdens farligste sted, sa Obama.

Planlegger nye angrep
- Etterretningsinformasjon tilsier at al-Qaida er aktive med å planlegge nye angrep mot USA fra sine tilfluktsområder i Pakistan. Hvis den afghanske regjeringen blir overmannet av Taliban, eller tillater at al-Qaida forblir ubeseiret, så vil dette landet igjen bli en base for terrorister som ønsker å drepe så mange som mulig av våre landsmenn, fortsatte Obama.

Obama ønsker å stabilisere Pakistan og skal be kongressen om 7,5 milliarder dollar i bistand for å styrke infrastrukturen og demokratiet i landet.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot