RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Løslater 400 palestinske fanger

Israelske rettsmedisinere i Tyskland identifiserte torsdag tre døde israelske soldater, og dermed ble det gitt grønt lys for løslatelse av vel 400 palestinske fanger.

En utvekslingsavtale som er forhandlet fram mellom Israel og den libanesiske organisasjonen Hizbollah førte også til at 29 andre arabiske fanger ble fløyet til Tyskland, og levningene av 59 libanesere som har vært gravlagt i Nord-Israel ble brakt over grensen til Libanon.

Utvekslingen av fanger og drepte soldater omfatter også den israelske forretningsmannen Elhanan Tennenbaum som har sittet fengslet i Libanon. Løslatelsene og utleveringene gikk torsdag som planlagt til tross for terroraksjonen som krevde minst ti menneskeliv i Jerusalem tidligere på dagen.

Tennenbaum og levningene av de tre israelske soldatene Benny Avraham, Adi Avitan og Omar Suwad ble brakt fra Beirut til Köln med et tysk militærfly, der de ble mottatt av representanter for den israelske hæren torsdag.

Døde libanesere
Etter at de tre israelske soldatene ble identifisert i Tyskland, ble levningene av de 59 døde libanesiske geriljasoldatene brakt over grensen fra Israel til Libanon ved grenseovergangen Rosh Hanikra.

Deretter satte Israel fri 401 palestinske fanger ved fem forskjellige grenseposter mellom Israel og Vestbredden. Palestinske myndigheter har ikke vært involvert i forhandlingene om fangeutveksling og kan takke Hizbollah for at de vel 400 palestinerne blir satt fri.

Palestinernes statsminister Ahmed Qurie har gitt avtalen sin godkjennelse, men sier at alle de politiske fangene i Israel må settes fri. Flere av de løslatte palestinerne samlet seg umiddelbart utenfor president Yasser Arafats kontorer i Ramallah.

Palestinske familier har i flere dager forsøkt å finne ut hvem som står på listen av fanger som skal løslates. Over 7.000 palestinske gutter og menn sitter fortsatt i israelske fengsler som følge av flere års motstandskamp mot det israelske militære nærværet i Gaza og Vestbredden.

Mysterium
Utvekslingsavtalen har vakt protester blant enkelte israelere, som mener den kan oppmuntre Hizbollah til å kidnappe israelere.

Det er fortsatt litt av et mysterium hva forretningsmannen Tennenbaum gjorde i Libanon, da han ble fengslet i oktober 2000. Et fly med Tennenbaum og de tre døde israelske soldatene var ventet å lande på Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv torsdag kveld.

Det er fortsatt ikke klart hva israeleren gjorde i Libanon, men selv sier han at han forsøkte å finne ut hva som er skjedd med en savnet israelsk pilot.

Israelske aviser skriver at han vil bli avhørt av etterretningsoffiserer når han har gjennomgått en helsesjekk, men det foreligger ingen israelsk arrestordre på forretningsmannen.

Tysk mekling
Utvekslingen er forhandlet fram av representanter for den tyske regjeringen og skjer i regi av det internasjonale Røde Kors.

Tyske tjenestemenn har i flere år arbeidet med utvekslingsavtalen.

–Den tyske regjering har alltid lovet å gjøre sitt ytterste for å finne en humanitær løsning, sa en talsmann for det tyske utenriksdepartementet mandag.

–Det faktum at Tyskland har opptrådt som en vellykket mekler, har bekreftet hvilken tillit Tyskland har i regionen, la han til.

Blant de arabiske fangene som ble satt fri torsdag, er sjeik Abdel Karim Obeid og Mustafa Dirani, som ble tatt til fange av Israel i 1989 og 1994.

Avtalen omfatter ikke den israelske flygeren Ron Arad som ble skutt ned over Libanon i 1986. Det er ikke kjent om han overlevde nedskytingen. Heller ikke libaneseren Samir Kantar, som har sittet 20 år i israelsk fengsel, ble satt fri i forbindelse med utvekslingen torsdag.

(NTB-Reuters-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere