Den gjenvalgte koalisjonsregjeringen til statsminister Xavier Bettel, som ble tatt i ed onsdag, har planer om å gjøre all transport med tog, trikk og buss i Luxembourg gratis fra og med neste sommer, skriver The Guardian.

Bettel fra Demokratpartiet skal danne en koalisjonsregjering med Sosialistpartiet og De grønne. Under valgkampen ga han løfter om å prioritere klima- og miljøsaker.

I tillegg vurderer den nye regjeringen å legalisere cannabis, samt introdusere to nye offentlige fridager.

Stor trafikkopphoping

Luxembourg er én av byene i verden med størst trafikkopphoping. Hovedstaden, som også heter Luxembourg, har et innbyggertall på 110.000 innbyggere. I tillegg er det 400.000 daglig tilreisende pendlere som strømmer til byen for å jobbe.

Nærmere 200.000 pendlere som bor i Frankrike, Belgia og Tyskland, krysser grensen hver dag for å jobbe i Luxemburg.

Luxembourg har allerede vært en stor pådriver av gratis kollektivtilbud. I sommer innførte de gratis transport for alle under 20 år. Samtidig betaler pendlere kun to euro for opptil to timer lang reise, noe som dekker nesten hele nasjonen med et areal på 2586 kvadratkilometer.

Deler av utgiftene til gratistiltaket skal finansieres ved å fjerne et skattefritak for pendlere, skriver Euronews.

Frykter kvaliteten vil lide

Tiltaket har som mål å redusere den omfattende biltrafikken i Luxembourg, men enkelte er imidlertid skeptiske til planene. Claude Moyen er en lærer som pendler daglig med tog. Han frykter at kvaliteten på kollektivtilbudet vil kunne lide som en følge av gratistiltaket.

- Jeg er ikke sikker på om gratis offentlig transport vil få flere folk ut av bilene sine, sier han, ifølge The Independent.

En annen utfordring som er blitt luftet, ifølge samme avis, er sannsynligheten for at hjemløse folk vil bevege seg vekk fra gatene og inn på togene og trikkene for å holde varmen på vinterstid.

The Independent skriver at det offentlige transportsystemet i Luxembourg koster nærmere én milliard euro i året å drifte, mens billettinntektene utgjør 30 millioner euro.