RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lydklipp går viralt: Hører du «Yanny» eller «Laurel»?


VIRALT LYDKLIPP: Hører du Yanny eller Laurel? Hør klippet lenger ned i saken.
VIRALT LYDKLIPP: Hører du Yanny eller Laurel? Hør klippet lenger ned i saken. Foto: Twitter
Sist oppdatert:
Debatten raser på sosiale medier etter et robotlydklipp gikk viralt.

Det er godt over tre år siden «The dress», eller «Kjolen», gikk viralt og vi alle samlet oss rundt PC-skjermen for å gjette farge på kjolen. Var den hvit og gullfarget? Eller blå og svart?

Siden har mange såkalte optiske illusjoner sirkulert på internett, til stor underholdning på sosiale medier.

Yanny eller Laurel?

Nå er det imidlertid et lydklipp som tar internett med storm. Klippet ble først delt på Reddit for tre dager siden, og har siden blitt delt tusenvis av ganger og omtalt av en rekke medier, deriblant New York Times.

I lydklippet hører vi en robotstemme gjenta samme ord om og om igjen. Mens noen hører «Yanny», hører andre «Laurel».

Noen påstår hardnakket at det er umulig å høre noe annet enn Yanny, mens andre kun hører Laurel. Det er også noen som skriver at de først hørte det ene ordet, men deretter det andre.

Her kan du høre klippet:


Alderen kan avgjøre

New York Times-journalisten har kontaktet doktor Jody Kreiman, forsker ved «Voice Perception Laboratory» på Universitetet i Los Angeles. Hennes forklaring på mysteriet er at lydmønsteret for uttalen ligger midt mellom de to ordene.

Samtidig understreket Kreiman at for å virkelig komme til bunns i saken, måtte de analysere det ytterligere.

Nettsiden The Verge har også kontaktet forskere for å finne svar på hvorfor vi hører to ulike ord. Lars Reicke, professor i kognitiv nevrologi ved Maastrich University, sier at hemmeligheten ligger i lydfrekvensen.

Hører du «Yanny» er frekvensen høyere enn hvis du hører «Laurel», altså handler det delvis om hvilket lydsystem du hører klippet på. Samtidig har flere opplevd å lytte til lydklippet sammen med flere personer, og likevel høre ulike ord.

Det er, ifølge Reicke, fordi mekanismene i ørene våre er ulike, samtidig som det handler litt om hva vi forventer å høre.

På sosiale medier har flere skrevet at voksne og eldre hører Laurel, mens yngre hører Yanny. Dette kan være fordi voksne og eldre etter hvert får nedsatt hørsel i de høyere frekvensene, noe som forklarer hvorfor Riecke hører Laurel, mens hans 8 år gamle datter hører Yanny.

Volum og bass

På sosiale medier har flere forsøkt å finne svaret ved å justere opp og ned på lyd og bass. Noen mener at hvis man skrur volumet helt ned, slik at bassen er veldig lav, så hører man «Yanny», men ikke alle er enige i dette.

I mellomtiden kan debatten rase videre på Twitter:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere