RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lykken er å være nygift

Sist oppdatert:
Nå er det vitenskapelig bevist: Toppen av lykke nås når man nettopp har giftet seg. Men siden går det bare nedover.

Nederlandske sosiologer har studert menneskers såkalte lykkeindeks. Kurvene viser at menneskers lykketopp nås like etter at de har inngått ekteskap, skriver den engelske avisen The Independent.

Forskningen viser videre at så snart barn kommer inn i bildet avtar lykkerusen dramatisk. Å skjøte både jobb og barn medfører for mange problemer og konflikter, og dermed reduseres også evnen til å føle glede, hevder forskerne.

De som velger å ikke få barn plasserer seg høyest på lykkeindeksen frem til de er 85 år gamle. Først da blir de som har skaffet seg barn og barnebarn lykkeligst igjen.

Glade dansker
De nederlandske forskerne har sammenlignet 8000 lykkeprofiler. Mennesker fra 120 land har deltatt i studien, og danskene viser seg ifølge undersøkelsen å ha høyest lykkeindeks.

Landene der folk er lykkelige er oftest rike, har et velutviklet demokrati, gir muligheter for stor personlig frihet og har et kaldt klima. Alle de nordiske landene havner dermed høyt på listen.

Forskernes øvrige funn kommer neppe som noen overraskelse: Lykkelige mennesker er sunnere, lever lenger, er klokere og har et bedre sex-liv enn de mer deprimerte.

Når det gjelder alkoholens innvirkning på folks velbefinnende, viser det seg at måtehold er mest gunstig. Personer som drikker med måte er ifølge undersøkelsen nemlig lykkeligere både enn dem som drikker mye og dem som ikke drikker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere