Gå til sidens hovedinnhold

- Må ikke undervurdere terrorfaren

Statsminister Tony Blair advarer briter og andre mot å undervurdere terrortrusselen den frie verden står overfor. - Denne krigen er ikke slutt. Vi er kanskje bare i slutten av første fase, sa han.

- Vi er i livsfare hvis vi ikke forstår den nye verden vi lever i. Trusselen er ikke rettet mot ryktet til en enkelt politiker, men mot nasjonen, dersom vi overser denne trusselen, sa Blair i en tale i sin egen valgkrets Sedgefield i Nordøst-England.

Blair tok også til orde for forkjøpsangrep i kampen mot terror.

Han tror ikke striden om den britiske deltakelsen i angrepet mot Irak vil legge seg, men han gjentok at han traff det rette valget da han besluttet å gå med i krigen.

- Økende trussel
- Trusselen var reell i mars 2003, og jeg er fortsatt overbevist om at den globale trusselen vi står overfor i Storbritannia og resten av verden er reell og voksende, påpekte han.

Han sa at det er den politiske ledelsens ansvar å avdekke trusselen og å bekjempe den, uansett hva det koster politisk.

- Jeg sier ikke at en hver situasjon skal møtes med militær makt. Men vi har en plikt og en rett til å hindre at det oppstår en trussel, sa statsministeren.

- Denne krigen er ikke slutt. Vi er kanskje bare i slutten av første fase, sa Blair.

Oppslutningen om Blair og hans parti har stupt som følge av splittelsen blant de britiske velgerne.

- Ulovlig krig
Den tidligere lederen for FNs våpeninspektører i Irak, Hans Blix, mener den USA-ledede krigen mot Irak var ulovlig.

Selv om Irak hadde brutt flere av FNs resolusjoner, medførte ikke det at krigen dermed var lovlig, sier Blix til den britiske avisa The Independent fredag.

Siden han gikk av som leder for FNs våpeninspektører har Blix kommet med kraftig kritikk mot president Bush og statsminister Tony Blair. Blix mener USA og Storbritannia overdrev trusselen som Saddam Hussein utgjorde.

(NTB-AFP)

Reklame

Kutt den skyhøye strømregningen: Slik får du billigst og best varempumpe