*Nettavisen* Nyheter.

Må legge fetterne i samme grav

Foto: MOHAMMED SALEM (REUTERS)

Gravlundene i Gaza by er markert med skilt om at de er fulle. Familiemedlemmer må legges oppå hverandre.

13.01.09 23:18

- Vi klarte ikke å finne noe sted å begrave fetteren min, sier Mahmoud al-Zinati (23) til Reuters.

- Så vi har åpnet graven til en annen fetter som ble drept for to år siden for å begrave dem sammen.

Samme grav
Den 16 år gamle fetteren til al-Zinati ble drept i et israelsk angrep i Gaza by denne uken. På grunn av plassmangelen, måtte familiemedlemmene grave opp gravplassen til en 12 år gammel fetter som mistet livet som følge av volden på Gaza for to år siden.

- Jeg kan ikke forklare hva jeg føler. Ingen kan forstå hva jeg går gjennom, sier 23-åringen mens han graver på Sheikh Redwan gravlund.

- Ingen kan forstå hvor trist jeg er nå.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nye brudd på våpenhvilen
I løpet av den 18 dager lange krigen, som fremdeles pågår med uforminsket styrke, har over 900 palestinere mistet livet. Flere tusen er skadd og merket for livet. Mange av dem er sivile, mange er barn.

Natt til tirsdag angrep israelske stridsvogner og kamphelikoptre 60 mål i Gaza by, og har dermed strammet grepet om byen.

Israelske styrker har i løpet av tirsdagen gått inn i forstedene til byen, og det meldes om harde gatekamper, melder BBC.

90.000 på flukt
Den tre timer lange våpenhvilen, som etter avtale mellom partene og nødhjelpsorganisasjoner skal gjennomføres hver dag for å la livsviktige nødhjelp komme inn til palestinerne, ble også i dag brutt.

Ifølge Røde Kors-konvoien som kjørte inn i byen tirsdag, økte intensiteten i bombingen i denne perioden.

Den lokale menneskerettighetsgruppen al-Mizan sier mer enn 90.000 mennesker er på intern flukt i Gaza. 31.000 av dem har søkt tilflukt i FN-drevne skoler i Gaza by, og i flyktningleirene Jabaliyah og beach Camp. De 60.00 andre har søkt tilflukt hos venner og slektninger.

«Gravlund full»
Den store gravlunden Sheikh Redwan er lik alle andre gravlunder i Gaza by. Hvite gravsteiner fyller områdene, mens skilt på utsiden informerer de pårørende enkelt, og rett fram. «Gravlund full».

Manglende steder å begrave de døde er et vanlig problem i Gaza, der befolkningen har økt med en tredjedel i løpet av en drøy generasjon. Men de israelske invasjonsstyrkene har delt Gaza, og områdene utenfor Gaza by, der palestinerne får beskjed om å gravlegge sine døde, ligger på andre siden av stridsvognene som nå omringer byen.

- Vi gikk rundt på de forskjellige gravlundene i byen, men vi fant ikke noe sted å gravlegge ham på. Kan du fatte det? sier al-Zinati.

Slektninger har sett seg nødt til å gravlegge sine egne selv, ettersom det ikke lenger finnes gravere til å gjøre jobben – siden gravlundene i teorien er regnet som fulle.

Bryter islamsk tradisjon
I tillegg må palestinerne bryte muslimske tradisjoner, ettersom islam forbyr gravlegging av flere personer i samme grav.

- Et annet sted på gravlungen har Basil Khair al-Deen akkurat begravd en venn – i en fremmeds grav. Han klarte ikke å finne et sted i nærheten av den døde vennens familie.

- Vi har gravlagt dem sammen. Må Gud akseptere dem, sier al-Deen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.