*Nettavisen* Nyheter.

Må rydde opp etter krig

Foto: Ahmad al-Rubaye (AFP Photo)

En ny internasjonal avtale forplikter krigførende land til å rydde opp udetonerte bomber og granater etter seg på slagmarken.

- Denne avtalen vil bidra til å begrense unødige lidelser for sivile. Dette er et internasjonalt gjennombrudd, fastslår leder for Norges Røde Kors’ seksjon for humanitær rett, Magne Barth, overfor NTB.

Avtalen, som ble vedtatt fredag av en gruppe på 91 land, plasserer et klart ansvar på den som har deltatt i en konflikt, for å rydde opp etter seg, opplyser han.

Det kan blant annet bety at amerikanske soldater i Irak må fjerne udetonerte bomber og granater fra krigsområdene før de får reise hjem.

Må varsle
Røde Kors mener at mangelen på forpliktelsen til å fjerne eksplosivt søppel på slagmarken har hatt grusomme konsekvenser for sivilbefolkningen. I mange land utgjør ueksploderte miner og bomber en stor fare for sivile lenge etter at krigen er over.

- I Kambodsja dør det for eksempel 800 mennesker hvert år på grunn av dette, opplyser Barth.

Avtalen krever at alle parter i en væpnet konflikt rydder eksplosive krigsetterlatenskaper, som ueksploderte klasebomber, granater, raketter og lignende, på territoriet de kontrollerer etter en konflikt. I tillegg må partene gi teknisk, materiell og økonomisk støtte til fjerning av krigssøppelet i områder som de ikke kontrollerer, når dette har blitt liggende som et resultat av deres operasjoner.

- Det har jo ofte vært et problem å få vite hva slags våpen som er blitt brukt, påpeker Barth.

Partene må også gi informasjon om hva slags type våpen og ammunisjon de har brukt til dem som skal rydde opp, og varsle sivile om farene i forbindelse med eksplosivt krigssøppel.

Tap av anseelse
Avtalen er en forlengelse av arbeidet med å få et internasjonalt forbud mot antipersonellminer, et forbud som kom i 1997. Den nye avtalen kommer i form av en protokoll til FN-konvensjonen av 1980 om forbud mot eller restriksjoner på bruk av visse konvensjonelle våpen.

- Det vi har sett er at problemene ofte skyldes andre typer våpen, som granater og klasebomber, som ikke har eksplodert. Denne avtalen gir et sterkt moralsk og politisk grunnlag til å ta tak i problemene som allerede ligger der, mener seksjonslederen.

Avtalen, som det har tatt over tre år å forhandle fram, trår først i kraft når den er ratifisert av 20 land, noe som trolig tidligst vil skje om ett år, melder NTB. Den har ikke tilbakevirkende kraft.

- Det vil være opp til Røde Kors og det internasjonale samfunnet å se til at konvensjonen blir overholdt. Ansvaret for å overholde traktaten ligger hos statene selv. Men det vil jo være veldig tydelig hvor det ikke blir ryddet. Og det vil nok bety et tap an internasjonal anseelse, mener Barth.

Men Røde Kors er misfornøyd med at statene som har vedtatt avtalen ikke greide å bli enige om et forbud mot klasebomber.

- Vi vil jobbe videre med å begrense bruken av klasebomber, sier Barth.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.