RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Maathai går bort fra aids-påstander

Sist oppdatert:
- Jeg verken tror eller hevder at hiv-viruset er skapt av hvite mennesker for å utrydde Afrikas folk, skriver fredsprisvinner Wangari Maathai i en kronikk.

Dermed går hun bort fra sine tidligere påstander om at aids skyldes et virus skapt i vestlige laboratorier.

Uttalelsene ble møtt med storm. I Norge hamret en av landets fremste aids-forskere, professor Stig Frøland ved Rikshopsitalet, løs på Maathais i flere kronikker i Aftenposten. Nå tar Maathai til motmæle.

- Det har vært et sjokk for meg å oppleve at jeg i den pågående debatten er blitt tillagt oppfatninger og synspunkter om HIV/AIDS som jeg aldri har ytret, skriver Wangari Maathai i Aftenposten torsdag.

Vil finne løsningen
I kronikken kommer Maathai Frøland og andre forskere i møte.

- Jeg er klar over at det er stor grad av enighet mellom vitenskapsmenn og forskere internasjonalt om at viruset mest sannsynlig har sin utviklingsmessige opprinnelse i Afrika, selv om det ikke foreligger noen endelige bevis. Jeg kjenner meg samtidig trygg på at forskerne vil fortsette sine bestrebelser på å finne de endelige bevis for virusets opprinnelse, slik at oppfatninger som at tragedien kan ha blitt forårsaket av biologiske eksperimenter som mislyktes så fatalt i et laboratorium et eller annet sted, kan avlives, skriver hun.

Dilemma
Miljøforkjemperen Maathai understreker at hun ser på aids som et svært alvorlig problem for Afrika.

- Skal jeg fortsette å gå løs på miljøødeleggelsene som følge av mennesker grådighet på den ene siden og fattigdommen på den andre (¿), eller skal jeg velge kampen mot aids som første sak?, spør hun.

Ondskapsfulle forskere
I et intervju med en av Kenyas største aviser i august, hevdet Maathai at aids var et biologisk våpen skapt av vitenskapsmenn.

- Ikke være naive. Aids er ingen forbannelse fra Gud til afrikandere eller svarte. Det er et redskap for å kontrollere dem, laget av ondskapsfulle forskere, men vi vet ikke nøyaktig hvem som står bak, sa Maathai i intervjuet.

Senere modifiserte hun påstandene, men ville ikke utelukke teorien om et menneskeskapt virus.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere