Minst 27 mennesker, blant dem sju kvinner og tre barn, omkom da en liten båt full av migranter forliste i Den engelske kanal onsdag.

Båten la ut fra Dunkerque øst for Calais, men nådde aldri Storbritannia. To overlevende ble funnet etter forliset.

Over 25.000 migranter har lagt ut på den farefulle ferden over kanalen hittil i år, tre ganger så mange som i fjor.

Sterke reaksjoner

Onsdagens tragedie har vakt sterke reaksjoner både på fransk og britisk side, men de to lands myndigheter er ikke enige om hvordan de skal stanse strømmen av migranter som forsøker å krysse kanalen.

President Emmanuel Macron ba torsdag nabolandene om bistand til å hindre at migranter når Frankrike, for deretter å krysse kanalen i småbåter.

– Vi må styrke samarbeidet med Belgia, Nederland og Tyskland, men også med Storbritannia og EU-kommisjonen. Vi må styrke det europeiske samarbeidet, sa han.

Når migrantene befinner seg i Frankrike, «er det altfor sent» å stanse dem fra å krysse kanalen, la han til.

Droner

Fransk politi patruljerer havner og strender, og skal nå også ta i bruk droner i et forsøk på å stanse båter fra å legge ut, ifølge Macron.

Storbritannias innenriksminister Priti Patel er enig i at noe må gjøres, men kommer samtidig med et stikk til Frankrike.

– Det som skjedde i går, var et forferdelig sjokk, men det kom ikke som noen overraskelse, sa han torsdag.

Britisk tilbud

– Det fins ikke noen enkel løsning på dette. Vi må gå løs på de underliggende årsakene og knuse de kriminelle gjengene som behandler folk som gods, sa Patel.

I en telefonsamtale med sin franske motpart Gérald Darmanin gjentok Patel et tilbud om å sende britisk mannskap til Frankrike for å bistå politiet der med å patruljere strender.

Det samme tilbudet skal statsminister Boris Johnson ha kommet med i en telefonsamtale med Macron, men den franske presidentens svar er ikke kjent.

Fiskere advarer

Britiske fiskere som har kanalen som arbeidsplass advarer på det sterkeste mot å krysse kanalen i småbåter under forholdene som råder om høsten.

Kraftig vind fra nordvest, opptil fem meter høye bølger og kulde gjør at selv erfarne fiskere nå nøler med å legge utpå, sier de.

– Det er brutale forhold der ute, for øyeblikket står vinden fra nordvest, og den kommer til å knuse småbåter, sier fiskeren Craig Collins.

– Ingen fisker vil gå ut i slikt vær, man blir nedkjølt i løpet av 20 minutter, det er tragisk at migrantene forsøker, sier han.

Pågrepet

Frankrike har pågrepet femte mistenkte menneskesmuglere etter onsdagens forlis, opplyste Darmanin torsdag. nasjonaliteten til de pågrepne er ikke kjent.

– Den kriminelle naturen til smuglerne som organiserer disse overfartene, kan ikke fordømmes nok, tvitret han onsdag.

Macron har lovet å finne dem som er ansvarlige for tragedien og slo onsdag fast at han ikke vil tillate at Den engelske kanal blir en «kirkegård».

(©NTB)