RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Macrons omstridte jernbanereform vedtatt


De mange streikene i det statlige jernbaneselskapet SNCF i Frankrike har ikke ført fram, og reformen de protesterer mot, ble onsdag vedtatt i nasjonalforsamlingen. Foto: Bob Edme / AP / NTB scanpix
De mange streikene i det statlige jernbaneselskapet SNCF i Frankrike har ikke ført fram, og reformen de protesterer mot, ble onsdag vedtatt i nasjonalforsamlingen. Foto: Bob Edme / AP / NTB scanpix Foto: ( NTB scanpix )
Franske folkevalgte støtter med overveldende flertall president Emmanuel Macrons reform av det gjeldstyngede nasjonale jernbaneselskapet SNCF.

Vedtaket i nasjonalforsamlingen onsdag innebærer en viktig seier for Macron i kampen mot fagforeningene. Fagbevegelsen har i tre måneder arrangert streiker mot reformforslaget, den lengstvarende aksjonen på 30 år i den franske jernbanen.

Medlemmene i underhuset, der Macrons parti har et solid flertall, vedtok lovforslaget med 452 mot 80 stemmer.

Observatører har sammenlignet konflikten mellom regjeringen og SNCF-ansatte med Margaret Thatchers oppgjør med britiske gruvearbeidere på 1980-tallet.

Lokførere har vært spesielt kritisk til regjeringens planer om å nekte jobb- og pensjonsgarantier for nyansatte i jernbaneselskapet. Planen om å gjøre SNCF til et aksjeselskap frykter de er et første skritt mot privatisering.

Macron mener på sin side at SNCF er nødt til å kutte kostnader og bedre fleksibiliteten før EU åpner jernbanemarkedet for konkurranse.

Meningsmålinger i Frankrike har vist at velgerne i stor grad er positive til endringene.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere