*Nettavisen* Nyheter.

«Madame Speaker»

President Bush med sjarmoffensiv i nattens tale.

24.01.07 13:19

TV 2 Sumo:Se hele talen her

TV 2 Sumo:Bush ba om støtte

Les hele talen her

President George W. Bush holdt i natt sin årlige tale om rikets tilstand til den amerikanske kongressen. Presidenten ble møtt med applaus da han entret salen noen minutter etter klokka tre i natt norsk tid.

Tonen mellom presidenten og den demokratiske flertallslederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi, var tilsynelatende hjertelig. Nattens tale var den første presidenten har gitt til en amerikanske kongress med et flertall demokrater - og den første noen president hvor møtelederen har vært en kvinne.

Gratulerer «Madame Speaker»
Presidenten startet også talen med å henvende seg til Pelosi: - I kveld har jeg privilegiet og æren - som den første presidenten - å starte denne talen med disse ordene: «Madame Speaker», innledet Bush.

Bush fortsatte med å henvise til hvordan hennes far, Thomas D'Alesandro junior, hadde opplevd president Roosevelt og Truman i den samme salen: - Men ingenting kan sammenlignes med synet av hans eneste datter, Nancy, som i kveld leder forsamlingen. Gratulerer «Madame Speaker», gjentok han.

Presidenten rakk flere ganger ut hånden til det demokratiske flertallet, og oppfordret innstendig til samarbeid.

Advarte mot Irak-fiasko
Som ventet forsvarte presidenten sin nye strategi for krigen i Irak, og ba sine politiske motstandere om å gi planen en sjanse.

- Det er ikke likt USA å gå bort fra våre løfter, svikte våre venner og sette vår sikkerhet på spill, sa han.

Han medga at krigen i Irak ikke hadde utviklet seg til å bli den krigen amerikanerne innledet i 2003, men minnet likevel om at USA fortsatt satt med nøkkelen til å endre utviklingen i Irak.

- Konsekvensene ved å feile vil være alvorlige og vidtrekkende, advarte Bush.

Han mente hele regionen kunne bli trukket inn i en konflikt som kunne ende med blodbad om USA trakk seg for raskt ut av Irak.

Bensinkutt
Presidentens varslede forslag om å kutte bensinforbruket med 20 prosent i løpet av de neste ti årene, ble møtt med applaus fra forsamlingen.

Han understreket at dette krevde langt større satsing på forskning i bruk av alternativ energi. Bush ser for seg at målet skal nås gjennom en sterk økning i bruken av etanol og andre alternative drivstoffer som føderale myndigheter vil kreve produksjon av.

Resten av reduksjonen skal komme gjennom mer effektiv bruk av drivstoff i fremtidens personbiler.

Vil fjerne underskuddet
Bush startet med å snakke om innenrikspolitiske tema som landets økonomiske situasjon, helse og utdanning.

Han ba kongressen være med på å kutte i øremerkede midler og minnet om viktigheten av å fjerne budsjettunderskuddet: - I løpet av de neste ukene vil jeg legge fram et budsjettforslag som vil fjerne underskuddet i løpet av fem år, lovet Bush.

Allerede mandag lekket det ut at presidenten foreslår å øke skattefradraget for helseforsikring til 15.000 dollar per år for ektepar og 7500 dollar for enslige.

Han foreslo også reformer i landets innvandringspolitikk.

Upopulær
Presidenten hadde et skeptisk publikum til nattens tale. Meningsmålinger på forhånd viste at bare en av tre amerikanere er fornøyd med jobben han har gjort. Det gjør ham til den mest upopulære presidenten på 50 år, bortsett fra Nixon rett før hans avgang.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.