Madrid-arrestert hadde 11/9-tilknytning

En av de fem som nå er arrestert etter terrorangrepet i Madrid, har vært knyttet til en al-Qaida-celle som var med på planleggingen av 11. september.

15.03.04 13:00

Spansk presse skriver mandag at Jamal Zougam, en av de fem som er pågrepet etter torsdagens bombeangrep i Madrid, ble sjekket av politiet for sine mulige forbindelser til islamsk terrorisme omkring to måneder før angrepene i USA 11. september 2001.

Han og to andre marokkanere er mistenkt for å ha hjulpet til med logistikken i forbindelse med terrorangrepene i Madrid torsdag. Mennene ble arrestert fordi politiet klarte å spore dem opp via en bombe som ikke eksploderte og som brukte en mobiltelefon som utløser.

Flere av de arresterte er i lang tid blitt overvåket av spansk sikkerhetstjeneste. Jamal Zougam var spesielt interessant, og han skal ifølge offentlige rettsdokumenter ha blitt knyttet til en al-Qaida-celle som var med på planleggingen av terrorangrepene 11. september.

- Vil destabilisere Irak
USAs ambassadør i Norge, John D. Ong tør ikke avgjøre ennå om al-Qaida står bak, men er redd for at dette har med situasjonen i Irak å gjøre.

- Hvis al-Qaida viser seg å stå bak, har de helt klart gjort dette for å destabilisere forsøkene på å demokratisere Irak. Hvis de lykkes er det trist for alle demokratiske land, sa Ong til TV 2 Nettavisen mandag.

Marokko-link
Spanske etterforskere mener videre at medlemmer av den islamske gruppen som sto bak terrorangrepet i Casablanca i Marokko 16. mai i fjor, også sto bak torsdagens angrep i Madrid, skriver avisen El País mandag. Politiet tror også at Zougam var direkte involvert i disse angrepene.

- De har alle forbindelser til hverandre, dessuten har de sterke bånd til al-Qaidas folk i Europa, sier etterforskningskilder til El País, ifølge NTB.

Casablanca-angrepet rammet blant annet det spanske kultursenteret Casa de España, og fire spanjoler ble drept i aksjonen. Teorien om en forbindelse mellom angrepene i Casablanca og Madrid gjør at Spania og Marokko nå utveksler etterforskere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag