RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mafiaens luregutt

Sist oppdatert:
«The Oddfather» lurte FBI i 30 år ved å spille mentalt syk. Mandag døde han. Les den utrolige historien om mafiabossen her.

Vincent «The Chin» Gigante har gitt inspirasjon til Sopranos, De mistenkte og andre mafiafilmer. «The Chin» gikk så langt i sine forsøk på å unnslippe politiet at han til slutt fikk kallenavnet «The Oddfahter». I går døde han i fengsel 77 år gammel.

Etter å ha spilt mentalt syk i 30 år for å slippe fengsel, ble Gigante først dømt for mafiavirksomhet i 1997. Hver gang han vandret gatelangs, var det iført slåbrok og slippers, mens han snakket usammenhengende til seg selv.

Paraply i dusjen
En gang da politiet jaktet på han, fant de Gigante naken i dusjen, med en paraply over hodet. En annen gang, da han oppdaget at FBI-agenter holdt øye med han, falt han ned på kne på fortauet og begynte å be.

Selv hans nærmeste familie, deriblant hans bror som var prest i den katolske kirken, insisterte på at Gigante led av paranoid schizofreni, demens og alzheimer.

Gigante ble født i Bronx i 1928, som en av fem sønner i en italiensk innvandrerfamilie. Kallenavnet «The Chin» ble lille Vicenzo skjenket av sin mor.

Etter å ha startet som bokser, ble han en del av den legendariske mafiafamilien som Charles «Lucky» Luciano startet i 1931.

I 1957 sto Gigante bak et drapsforsøk på familiens boss, Frank Costello. Etter at Costello i retten nektet å oppgi navnet på mannen som prøvde å drepe han, trakk Costello seg tilbake og Gigantes nære venn

Vito Genovese ble familiens overhode.

Seinere tok Gigante over og hadde på toppen av sin mafiakarriere «herredømme» over et område som strakk seg fra New York til Miami.

Den siste store Mafioso
Av New York Times ble han beskrevet som « the last great Mafioso of the century.» (Den siste store Mafioso dette århundret).

Før han ble dømt i 1997 hadde han bare sonet en dom på fem år for et heroinbeslag i 1959. Men det var ikke den eneste gangen han var i retten.

Første gang han spilte psykisk sjuk var i retten i 1970, hvor han i kombinasjon med politibestikkelser slapp unna. Og dermed var hans nye strategi født.

Etter det opptrådde han alltid som rar og gal i det offentlige, og ble derfor kalt «The Oddfather». Og hver gang FBI hadde en aksjon på gang la han seg inn på psykiatrisk institusjon.

Seks tidligere gangstere vitnet om Gigantes rolle i Genovese-familien. Mens Salvatore «Sammy the Bull» Gravano, en av Gottis menn, og de andre vitnet, satt Gigante i rullestol og snakket usammenhengende til seg selv – som om han ikke forsto hva som foregikk.

Forsvareren hans påstod at han ikke kunne kommunisere med sin klient, og at klienten ikke visste hvor han var eller hvorfor han var der.

Avslørte seg selv
Men etter å ha hørt vitenmålene og FBI-opptak der «The Oddfather» kommuniserte helt normalt, ble juryen overbevist om den store bløffen. Dermed ble han dømt til 12 års fengsel for svindel, utpressing og et planlagt mord på mafiasjefen Peter Savino.

Det tok enda fem år før den gedigne bløffen ble avslørt for godt. Da Gigante, sønnen Andrew og familiens mafiagutter ble anklaget for utpressing mot kaiarbeidere i New York, New Jersey og Miami innrømmet Gigante alt.

Han sa at han i åresvis hadde spilt rollen som gal og erkjente skyld. Visstnok skal han også ha blitt avslørt etter 11. september 2001, da han ringte til en av sønnenene sine fra fengsel for å forsikre seg om at hele familien var trygg. Opptakene FBI tok opp da, viste en meget reflektert mann som overhodet ikke virket gal.

Dermed fikk han tre nye år i fengsel og skulle egentlig ikke slippe ut før i 2010.

Men mandag døde han i en fengselscelle i Springfield i Missouri, 77 år gammel. Grunnen til dødsfallet er ukjent, men han skal ha hatt hjerteproblemer, sier en talsmann ved sykehuset.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere