RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Scanpix/AFP PHOTO/FILES/ITAR-TASS)

Maktkamp i Russlands marine

Bråket rundt flaggskipet i den russiske Nordflåten skyldes verken en eksplosjonsfarlig reaktor eller elendige forhold for besetningen. Striden er ledd i en beinhard maktkamp i Russlands marine, hevder BBC.

Da kommanderende admiral Vladimir Kurojedov tirsdag beordret atomkrysseren «Pjotr Velikij» («Peter den store») dokksatt, oppsto det straks rykter om en alvorlig reaktorfeil. Ellers sindige medier i øst og vest ga inntrykk av et skipet kunne gå i lufta når som helst.

I virkeligheten var ordren om dokksetting et indirekte personangrep mot skipssjefen, kontreadmiral Vladimir Kasatonov. Kasatonov fikk utdelt svarteper i et spill der innsatsen er Kurojedovs karriere, ifølge BBC.

Onkel
Innen den russiske marinen har det dannet seg et nett av klikker og intriger, der alle vokter på alle. Kaptein Kasatonovs onkel, som selv er pensjonert admiral, gikk nylig offentlig i rette med Kurodejov, som er marinens øverste militære sjef.

Onkelens kritikk gjaldt Kurodejovs rolle da den 40 år gamle ubåten «K-159» forliste i et uvær i Barentshavet 30. august i fjor og ni mann mistet. Ubåten hadde fått fjernet både reaktor og atomvåpen da den sank på 170 meters dyp, men uhellet ble likevel betraktet som ydmykende for den russiske marinen.

Kurodejov ble rasende over kritikken, men siden Kasatonovs onkel er pensjonist kunne han ikke rammes profesjonelt. I stedet gikk kommanderende admirals vrede ut over nevøen, som altså var skipssjef på «Pjotr Velikij», og som opplevde den forsmedelse å få fartøyet sitt erklært ute av stand til å gjøre aktiv tjeneste, melder BBC med henvisning til russiske kilder.

«Fare»
Ifølge disse kildene ville Kurodejov ydmyke Kasatonov, og dermed også dennes onkel, ved å fremstille den 14 år gamle krysseren på 28.000 tonn som ikke sjødyktig. Kurodejov måtte tirsdag avsanne angivelige sitater der han skulle ha sagt at "skipet og ikke minst reaktoren" var «en umiddelbar fare».

Men selv om påstandene om en forestående atomkatastrofe nok var dårlig fundert, er saken neppe fullt så enkel, kommenterer Stephen Saunders. Han er en av forfatterne bak det internasjonalt anerkjente marinetekniske oppslagsverket «Jane’s Fighting Ships»

Disiplinen i den russiske marinen skal være i sterkt forfall, og uventet dokksetting av et flaggskip tolkes som refs av et udugelig mannskap. Samtidig kan ordren være et signal til politikerne i Moskva om at marinen trenger mer penger, sier Sauders til BBC.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere