RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Maktkamp mellom Bush og Iran

Sist oppdatert:
President George W. Bush advarer Iran mot å bistå militante opprørere i Irak.

Bush hevder at Iran fortsatt hjelper irakiske opprørere med militærtrening og bistår dem med våpen. Presidenten fremmet anklagene under en tale til amerikanske krigsveteraner i Reno i delstaten Nevada tirsdag, melder BBC.

- Det iranske regimet må stanse disse handlingene, sa Bush.

Den konservative Mahoud Ahmadinejad (47) er valgt til ny president i Iran.

Maktvakuum
Tidligere på dagen hevdet den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad at USAs innflytelse i regionene er i ferd med å kollapse – og at Iran ville gledelig fylle tomrommet.

- Om ikke lenge vil vi være vitne til et maktvakuum i denne regionen. Selvsagt, så er vi rede til å fylle gapet, med hjelp fra naboer og regionale venner som Saudi-Arabia, og med hjelp av den irakiske nasjonen, sa Ahmadinejad.

Kraftig tilsvar
Dette medførte i et kraftig tilsvar fra Bush som dermed beskyldte Iran for å støtte irakiske opprørere. I tillegg mente Bush at Iran måtte ta noe av ansvaret for angrepene på amerikanske styrker og sivilbefolkningen i Irak.

- Jeg har bedt mine militærsjefer i Irak om å konfrontere Teherans morderiske handlinger, sa han.

Bush valgte også å kritisere Irans atomprogram som han mener vil resultere med at: «Midtøsten vil bli skyggebelagt av en atomholocaust».

Støtte fra Sarkozy
Mandag holdt Nicolas Sarkozy sin første tunge utenrikspolitiske tale etter at han tok over presidentposten i Frankrike i mai. Sarkozy hadde tøff språkbruk overfor Iran og kalte landets atomprogram for verdens største trussel. Han gjorde det klart at Iran må belage seg på et eventuelt militært angrep, dersom landet utvikler atomvåpen

Les også: Sarkozy snakker om å bombe Iran

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere