LOS ANGELES (Nettavisen): Da brann i California brøt ut for ikke lenge siden, var Malibu blant stedene som ble rammet.

Woolsey Fire var ikke like ødeleggende som Camp Fire, brannen nord i delstaten, men likevel hensynsløs.

Den brant et område på nesten 400.000 kvadratmeter, over 1500 bygg ble ødelagt, 300.000 ble evakuert og 3 mennesker mistet livet.

Les også: Rockelegende langer ut mot Donald Trump etter brann-utspill

Gjennom historien har brann vært et gjentakende fenomen i området som ligger ved havkanten ved foten av Santa Monica-fjellene.

Det har vært såpass at det for tjue år siden ble skrevet en kontroversiell tekst som argumenterte for at man bør «la Malibu brenne».

Brann rammet også to av Malibus mest notoriske personligheter. Ekteparet Rindge ble kalt «kongen og dronningen av Malibu». Det var ikke på grunn av deres velkomne vesen.

Tvert imot, de kjempet i mange år en innbitt kamp for å holde folk unna det som nå er et av de mest populære områdene blant kjendiser og andre velstående.

Brutal kamp

Frederick og May Rindge flyttet til Los Angeles i 1887. Frederick var ute etter et avsidesliggende sted i nærheten av havet, og i 1892 betalte han en solid sum for en gård i Malibu.

Det velstående ekteparet hadde sikret seg en tomt på hele 52 kvadratkilometer, og var ikke interessert i å dele det med noen andre.

De bygde seg en stor herregård der barna kunne vokse opp, og brukte dagene til å svømme, gå turer og ri på hester. Innleid hjelp tok seg av gårdsdriften.

De kjempet imidlertid stadig vekk mot inntrengere og nybyggere som ville bruke veiene deres. Rindge-ekteparet fikk bygget gjerder på hver side av tomten.

I 1903 ble tomten rammet av en stor brann. Ingen i Rindge-familien ble skadet, men mange bygg ble ødelagt.

To år senere døde Frederick. Han etterlot May en formue som i dag tilsvarer omtrent seks milliarder kroner.

May var overbevist om at nybyggere hadde startet brannen i 1903. Hun var knust av sorg og sint. Resten av hennes liv skulle gå ut på å prøve å forhindre at noen andre kunne bruke paradiset hun og Frederick hadde på tomten.

I 1907 tok en Los Angeles-innbygger seg inn på tomten ved å ødelegge en lås langs gjerdet. Han ble forbløffet over det fine landskapet og spredde ordet. Etter det kom det stadig flere inntrengere.

May var rasende og ville ha inntrengeren arrestert. Hendelsen var starten på en lang kamp mellom May, publikum og myndighetene angående hvem som hadde rett til å nyte Malibu.

May hadde rikelig med penger og ikke mye annet å bruke tiden på, så hun var innstilt på å kjempe. Kampen ble etter hvert brutal.

Les også: Myndighetene i California advarer med video: - Jeg trodde jeg skulle dø

Da hun oppdaget at nybyggere hadde brukt tomten hennes til å bygge stier for å komme til stranda, ga hun ordre om bruke dynamitt for å ødelegge stiene.

May pleide å ri rundt på hest med et våpenbelte for å sørge for at jobben ble gjort. Noen ganger bidro hun selv til å grave igjen stier.

May leide også inn væpnede vakter til å patruljere tomtegrensene, og hun sendte brev til president Theodore Roosevelt i et forsøk på å gjøre Malibu til en nasjonalpark.

En gang var Mays sjåfør og en gårdsarbeider involvert i en pistolkamp med okkupanter. Det var også forsøk på å drepe May, som var blitt «den mest hatede kvinnen i L.A. County».

May Rindge måtte til slutt gi tapt, og det var den voksende bilindustrien som skulle bli hennes bane. I 1923 bestemte USAs høyesterett at myndighetene hadde rett til å bygge en motorvei gjennom Rindge-tomten.

May hadde mistet masse penger i den juridiske kampen, og gikk i 1926 motvillig med da en eiendomsutvikler ville bygge boliger på en del av tomten hennes. En rekke filmstjerner flyttet inn, en trend som har fortsatt til den dag i dag.

Utviklingen var umulig å stoppe. May Rindge mistet resten av formuen under depresjonen på 30-tallet og døde i 1941. I 1991 fikk Malibu bystatus.

«La Malibu brenne»

Opp gjennom årene har Malibu blitt rammet av en rekke branner. På Wikipedia er det listet opp hele 22 stykker siden 1929.

For 20 år siden fikk professor Mike Davis Malibu-innbyggere til å koke da han skrev en kontroversiell tekst med tittelen: «La Malibu brenne».

Davis spådde da at Malibu ville se enda kraftigere branner enn de hadde gjort fram til da. Han mente at branner i Malibu er naturlig, ikke unntak, på grunn av stedets varme, luftfuktighet og kraftige vind.

Professoren argumenterte at å bygge overdådige hjem på en fjellside som er så utsatt for brann ikke bare er galskap, men det tapper det offentlige for ressurser som kunne blitt brukt til andre ting

Teksten ble igjen aktuell etter at Malibu ble rammet av Woolsey Fire, en av de kraftigere i områdets historie.

Los Angeles Times var blant dem som trakk den fram, og en spaltist skrev at teksten har tålt tidens tann bedre enn det enn kritikken av den har gjort. Avisen tok også kontakt med Davis.

- Jeg er beryktet for å ha foreslått at den øvrige befolkning ikke skal være nødt til å betale én krone for å beskytte eller gjenoppbygge herregårder på steder som uunngåelig vil brenne hvert 20. eller 25. år. Min mening har ikke endret seg, sier professoren.

Attraktivt

Til tross for brannene, fortsetter Malibu å være et attraktivt område. Noen av stedets innbyggere har faktisk fortsatt i Rindge-ekteparets ånd.

Innbyggerne har nemlig gjort forsøk på å holde Malibu for seg selv, som å leie private sikkerhetsvakter og sette opp falske parkering forbudt-skilt. Det har også vært protester mot diverse eiendomsprosjekter.

Forsøkene har til en viss grad lykkes ettersom innbyggertallet ikke har vokst seg større enn rundt 13.000.

Innbyggertallet er imidlertid voksende og boligene trekker seg stadig høyere opp i Santa Monica-fjellene. Surfere og turister strømmer også til det attraktive området.

Stikk i strid med det Frederick og May Rindge hadde ønsket seg.

Kilder: Los Angeles Times, Curbed, LA Weekly, Malibu Complete.