RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mamma til kamp mot musikk-bransjen

(AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Fembarnsmoren Patricia Santangelo (43) finner seg ikke i å bli saksøkt for nedlasting av musikk. Nå er hun blitt en heltinne på nettet.

Mens Patricia Santangelo satt i kirken på palmesøndag sammen med sine fem barn i alderen 7 til 19 år, logget representanter fra musikkindustrien seg inn i datamaskinen hennes.

Noen dager seinere ble hun en av de 16.000 menneskene i USA som har blitt saksøkt for ulovlig piratkopiering av musikk gjennom nedlasting.

- Jeg antok at når jeg forklarte til dem at jeg ikke laster ned musikk, ville de gitt opp. Jeg skjønte ikke en gang hva dette betydde, men de bare fortsatte å insistere på et økonomisk forlik, sier kvinnen ifølge AP.

Dropper advokaten
I motsetning til de 3.700 som til nå har inngått forlik med Recording Industry Association of America (RIAA), nekter alenemoren å gi seg uten kamp. Det har gjort henne til en helt på Internett, blant dem som forvarer bruken av peer-to-peer-netverk for å laste ned musikk.

Til nå har 43-åringen brukt 160.000 kroner på kampen, og saken har ikke engang havnet i retten ennå. Denne uken måtte kvinnen derfor droppe advokaten sin, og skal nå representere seg selv.

- Det er et moralsk spørsmål. Jeg kan ikke signere på noe som sier at jeg lover å stoppe å gjøre noe jeg aldri har gjort, sier hun.

Santangelo insisterer på at hun aldri har lastet ned en eneste sang. Hvis noen har lastet ned noe på hennes pc, så er det i så fall en venn av barna hennes som har gjort det.

Torsdag møtte kvinnen som blir omtalt som et «Internett-analfabet» alene til høring i White Plains. Ifølge AP ser hun ikke ut som en person som kan ha lastet ned sanger som Incubus' «Nowhere Fast», Godsmacks «Whatever» og Third Eye Blinds «Semi-Charmed Life».

- Du er gal
- Jeg er sikker på at hun kommer til å vinne. Jeg klarer ikke å se for meg at RIAA skal kunne vinne. De har ingen sak, og de har ingen bevis på at hun har gjort noe galt. De vet ikke hvordan filene har havnet på datamaskinen hennes eller hvem som har lastet de ned, sier hennes tidligere advokat Ray Beckerman.

Men Patricias kamp mot Goliat har så vidt startet, og RIAA har heller ingen planer om å gi seg.

- Vårt mål med alle disse søksmålene er å beskytte musikkindustriens mulighet til å investere i nye grupper og ny musikk, og gi lovlige nedlastingssteder muligheten til å blomstre, sier Jenni Engebretsen, talsperson for RIAA.

- Ulovelig nedlasting er like ille som å stjele fra en lokal platesjappe, mener hun.

Patricia Santangelo kan dermed bli en av de første i USA som møter musikkindustrien i retten.

- Folk sier til meg at: «Du er gal, hvorfor inngår du ikke forlik?». Jeg kunne sikkert sluppet billigere unna, men jeg vil ikke gi meg, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere