Gå til sidens hovedinnhold

Måne kan likne på Norge

Forskerne er spente på hva romfartøyet «Cassini» kan avsløre om Saturns måne Titan. Men allerede nå har de dannet seg et bilde av hvordan Titan ser ut.

Det plutoniumdrevne, ubemannede romfartøyet «Cassini» skal etter planen lande på Saturns største måne i juli, etter å ha reist gjennom verdensrommet i sju år.

14. januar neste år vil så dattersonden «Huygens» bli sluppet ned på Titans overflate med fallskjerm. Målet er å lage den fysiske profilen til Titans atmosfære.

Iskaldt
Ingen vet med sikkerhet hva «Huygens» vil avdekke av hemmeligheter når den farer igjennom Titans tåkete atmosfære bestående av nitrogen og metan.

Men forskerne har allerede nå fått hint om hvordan Titan ser ut. Jordens største radioteleskop, det 300 meter brede Arecibo-teleskopet som står i Puerto Rico, har sendt flere bilder fra Titan.

De uklare bildene indikerer at det finner hav og innsjøer på Saturns måne. Sjøene er ikke fylt med vann, men med metan i flytende form. Det er minus 179 grader på overflaten av Titan.

Kan minne om Jorden
En av forskerne som står bak prosjektet, Ralph Lorenz ved Arizona-universitet i Tucson i USA, sier at deler av Titan kan likne på områder på Jorden - blant annet Skandinavia.

- Jeg tror vi vil se et ulendt, men rolig landskap. Det vil ikke finnes mange bratte og skarpe fjell, men det vil trolig finnes flere kollisjonskratere, og mange av dem vil være fylt med væske. Innsjøene vil ha ulike former, noen runde eller kantete, og andre formet som en hestesko.

- Jeg tror vi kommer til å se noe som kan minne om Sverige eller områdene nord i Canada, sa Lorenz på et forskerseminar i Seattle lørdag.

Kan bli knust

Hvis «Huygens» lander i en av sjøene, vil den flyte på overflaten, slik at den kan ta bilder og gi informasjon hjem til Jorden. Den kan også overleve dersom den lander på myk snø, men hvis den treffer hardt fjell eller is, vil kjøretøyet bli knust.

Titan er om lag halvparten så stor som Jorden, og atmosfæren er fire ganger så tykk som Jordens.Titan er den eneste månen i solsystemet med en tykk atmosfære. Forskerne tror det finnes et tykt lag med is under hydrokarbon-overflaten.

Det finnes en mulighet for at asteroider eller kometer som har truffet overflaten, kan ha smeltet is, som så har blandet seg med metan og etan. Teoretisk sett kan det ha blitt dannet aminosyrer som er grunnleggende for liv, skriver avisen Scotsman.

Norge deltar
Norge har deltatt i prosjektet med som står bak «Cassini». Norges deltakelse omfatter både forskningsaktiviteter og industrileveranser til «Cassini», som er bygget av den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA, og til dattersonde «Huygens», som er bygget av Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA.

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene