RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mange terrorarrestert i Italia

Sist oppdatert:
Italiensk politi har arrestert "mange" i en større antiterroraksjon i Perugia nord for hovedstaden Roma. Også i Tyrkia er flere pågrepet.

Politiet i flere europeiske land gikk tidlig torsdag til aksjon mot et tyrkisk terrornettverk med forgreininger til mange land, blant annet Italia.

I alt 41 personer skal være arrestert av antiterrorpolitiet, 25 av disse i Tyrkia. Ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Anatolya er det avleggere av en ytterliggående venstregruppe i Tyrkia som nå rulles opp i land som Italia, Belgia, Nederland og Tyskland.

Gruppen Folkets revolusjonære frigjøringsparti-front (DHKP-C) har vært aktiv i flere år. Men gruppen skal ikke ha noen forbindelse med Osama bin Ladens terrornettverk al-Qaida eller den kurdiske PKK-organisasjonen, melder den britiske kringkastingsorganisasjonen BBC.

Marxistisk gruppe
DHKP-C er en marxistisk gruppe og den største av Tyrkias fraksjoner på ytterste venstre fløy. Beredskapen i de fleste europeiske land har vært på topp den siste tiden etter terrorbombene i Madrid 11. mars.

De fleste arrestasjonene utenfor Tyrkia fant torsdag sted i Italia der terrorpolitiet slo til mot DHKP-C-celler i Perugia, vel 100 kilometer nord for Roma. Ifølge politiet skal tre italienere og to tyrkiske statsborgere være arrestert.

Statsadvokaten i Perugia opplyser at de arresterte trolig har tilhørt en terrorcelle, og det er utstedt minst 14 ytterligere arrestordrer. Ifølge innenriksdepartementet i Italia skal ytterliggående islamister ha utpekt Perugia, som har et eget universitet for utlendinger, som et mulig terrormål.

Nøye planlagt
Aksjonene var nøye planlagt og myndighetene satte inn helikoptre som også saumfarte store områder rundt Perugia. Ifølge italiensk TV skal noen av de mistenkte terroristene ha deltatt i angrep i Tyrkia i 2003.

Blant de tre arresterte italienerne skal Moreno Pasquinelli befinne seg. Han er mistenkt for å være talsmann for en bevegelse som er kjent under navnet Den antiimperialistiske leir.

Italiensk politi har utvidet etterforskningen omkring en marokkaner som sist søndag foretok en selvmordsbombing i Brescia mellom Milano og Verona. Politiet har i etterkant mottatt en melding om at Moustafa Chauki aksjonerte i protest mot Irak-krigen.

Den 35 år gamle marokkaneren sto parkert utenfor en McDonald’s i Brescia med bilen full av gassflasker som han tente på. Han etterlot seg et brev der han understreker at han ikke hadde noen forbindelse med al-Qaida, melder BBC.

Tyrkisk press
Politiaksjonene i Nederland førte ikke til arrestasjoner og heller ikke i Belgia eller Tyskland er det meldt om mange arrestasjoner.

DHKP-C er kjent i Tyrkia for å ha ledet store sultestreiker i flere av landets fengsler, noe som har krevd mange menneskeliv og ført til alvorlige sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og innsatte.

Regjeringen i Ankara har lenge presset Belgia for å få utlevert Fehriye Erdal. Hun er ønsket av tyrkiske myndigheter fordi hun angivelig sto bak drapet på Ozdemir Sabanci, som ledet ett av Tyrkias fremste industridynastier.

(NTB-Reuters-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere