*Nettavisen* Nyheter.

Mangelfull etterretning til grunn for Irak-påstand

Påstanden om at Irak kunne ta i bruk kjemiske og biologiske våpen innen 45 minutter etter ordre hadde utilstrekkelig støtte fra etterretning, skriver The Financial Times.

En britisk granskningskommisjon, som har vært ledet av tjenestemannen Lord Robin Butler, konkluderer ifølge avisen med at etterretningen som lå til grunn for påstanden var mangelfull og ikke av god nok kvalitet.

Påstanden om at Irak kunne gjennomføre et angrep med masseødeleggelsesvåpen 45 minutter etter at en ordre var gitt, var sentral for statsminister Tony Blair da han skulle overtale Parlamentet til å støtte invasjonen av Irak. Påstanden ble fremsatt fire ganger i et omstridt dokument som ble kunngjort i september 2002.

Det er også ventet at undersøkelsesrapporten vil kritisere troverdigheten til kilden som sto bak 45-minutterspåstanden.

Granskningskommisjonen ble opprettet av Blair i februar etter at en liknende undersøkelse var satt i gang i USA. Lord Butler skal finne ut hva som fikk den britiske regjeringen til å tro at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen før krigen, selv om det ennå ikke er funnet slike våpen i det krigsherjede landet.

Rapporten ble levert til trykking onsdag, en uke før den skal offentliggjøres, skriver The Financial Times.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.