Ifølge politiet skjøt gjerningsmannen fra et hustak da paraden passerte nedenfor.

Politiet har navngitt Robert Crimo, en 22 år gammel hvit mann som er fra området, som interessant i saken, og de pågrep ham mandag kveld. De mener at det kun dreier seg om en skytter, men ville ikke etter pågripelsen umiddelbart si at Crimo er den mistenkte gjerningsmannen.

Crimos bil ble identifisert med registreringsnummer. Politiet ville ikke mandag svare på spørsmål om hvordan de har kommet fram til ham.

Pågripelsen skjedde etter bilen hans ble observert av en patrulje. Etter en kort biljakt fikk de stoppet ham, og deretter skjedde pågripelsen uten særlig dramatikk, ifølge politiet.

Tidligere mandag kveld rykket en gruppe politibetjenter ut til en adresse i Highland Park der Crimo står bostedsregistrert.

De omringet boligen, og enkelte betjenter holdt våpen mot boligen. Veiene som fører til boligen, var sperret av, og kun enkelte politifolk fikk komme forbi sperringene.

Mange sårede

Ifølge Chicago Sun-Times begynte paraden i 10-tiden lokal tid, men ble stanset 10 minutter senere da det ble avfyrt skudd mot deltakerne.

Seks personer er bekreftet drept, og minst 30 er såret og sendt til sykehus, opplyser politiet. Av de seks drepte er fem voksne som døde på åstedet.

Den sjette ble tatt til sykehus, men døde av skadene der. Flere av de sårede er barn, og minst ett har fått alvorlige skader.

– Handlingen virker foreløpig helt tilfeldig. Det er ingenting som tyder på at gjerningsmannen har tatt noen gisler, sa politiets talsperson Chris Covelli.

Stor politiaksjon

Politiet sa tidlig at gjerningspersonen var å anse som bevæpnet og farlig, og folk i området ble bedt om å holde seg innendørs. Mer enn 100 politifolk søkte etter den mistenkte, og FBI bidro også.

I tillegg sperret det amerikanske luftfartstilsynet av luftrommet over Highland Park, melder CNN.

– Politiet søker etter den mistenkte, og det er funnet et skytevåpen, skrev myndighetene i forstaden på sitt nettsted.

Politiet har bekreftet at det er funnet en rifle etter masseskytingen, men de har ikke bekreftet at det var den som ble brukt under angrepet. Våpenet blir nå undersøkt.

Hørte rundt 20 skudd

Ett vitne forteller til CNN at han hørte mellom 20 og 25 skudd, andre mener at det ble avfyrt minst 40 skudd fra et halvautomatisk våpen.

Hundrevis av mennesker løp i panikk fra åstedet da gjerningsmannen begynte å skyte.

Highland Park ligger rundt 40 kilometer nord for Chicago og har rundt 30.000 innbyggere. Området regnes for å være velstående, og innbyggerne der har i gjennomsnitt tre ganger så høy inntekt som ellers i USA.

Videoer

På en YouTube-kanal er det lastet opp en lang rekke videoer der Crimo synes å være avbildet.

Blant annet er det lastet opp en video av det som tilsynelatende er ruta der 4. juli-paraden gikk. I tillegg vises tegninger og animasjoner av folk som blir skutt, og også av en skytter som blir drept av politiet.

Videoene er lastet opp i slutten av 2021. En person fra Chicago som heter Robert Crimo og er 22 år gammel, har publisert musikk under navnet «Awake the Rapper», og musikken fra denne rapperen er lagt på noen av videoene.

Biden: Gir ikke opp kampen mot våpenvold

President Joe Biden skriver at han og USAs førstedame Jill er «sjokkert over den meningsløse volden med skytevåpen som nok en gang har ført til sorg» i USA.

– Jeg kommer ikke til å gi opp kampen mot våpenvold-epidemien, sier Biden, som legger til at han som president nylig undertegne den første innskjerpingen av USAs våpenlover på flere tiår.

– Men mye arbeid gjenstår, legger han til.

– Unngå sentrum

Ordføreren i Highland Park, Nancy Rotering, ber på Twitter innbyggerne om å holde seg unna sentrum.

– Vennligst unngå sentrum i Highland Park. Mer informasjon vil bli delt etter hvert som den blir tilgjengelig, skriver hun.

Rotering opplyste samtidig at 4. juli-feiringen er avlyst. Også parader i nærliggende byer ble avlyst etter skytingen.

(©NTB)