Mannefall etter dansk valg

Foto: Scanpix

Sosialdemokraten Mogens Lykketoft er bare en av partilederne som pakker sammen etter valget i Danmark tirsdag. Se web-tv her.

09.02.05 10:35

Velgernes dom over sosialdemokratene under valget tirsdag var knallhard: De danske sosialdemokratene gjorde sitt dårligste valg på flere tiår. Partileder Mogens Lykketoft kunngjorde tirsdag at han trekker seg. Dermed er det åpent for en maktkamp mellom den radikale og den moderate fløyen i partiet.

Han får selskap av flere. Centrumdemokratenes leder Mimi Jacobsen går også av. Det samme gjelder Minoritetspartiets Rune Engelbreth Larsen, skriver Berlingske Tidende. Sosialistisk Folkepartis Holger K. Nielsen sa tirsdag kveld at han ville sove på saken.

Under partilederdebatten tirsdag kveld roste statsminister Anders Fogh Rasmussen sin tidligere erkerival Lykketoft.

- Jeg anerkjenner den innsatsen Mogens Lykketoft har gjort i dansk politikk, og jeg respekterer ham som menneske og politiker. Takk for en fair og hard dyst. Jeg vil gjerne si til Mogens Lykketoft at jeg forstår den beslutningen du har truffet i kveld, sa Fogh Rasmussen.

Se web-tv om valget her (abonnement)

Avvist
Etter alle stemmene var talt opp har regjeringspartiene fått til sammen 95 av de 179 plassene i Folketinget. I løpet av debatten fridde Fogh Rasmussen til opposisjonen. Det ble kontant avvist av Pia Kjærsgård fra regjeringspartneren Dansk Folkeparti.

-Regjeringen har ikke flertall med de radikale. Regjeringen har flertall med Dansk Folkeparti. Det har velgerne bestemt, understreket Kjærsgård.

Partiet har vunnet to nye mandater i Folketinget, men har ikke tenkt å kreve flere ministerposter.

- I den perioden som har gått har vi hatt stor innflytelse. Det skal vi fortsatt ha. Det krever vi, sa hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag