RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mannen bak Madrid-bombene

Foto: Reuters/Scanpix
Sist oppdatert:
Togbombene i Madrid ble planlagt i over ett år, mener spansk politi, som nå peker ut tunisiske Sarhane Ben Abdelmajid Fakhet som hovedmannen.

Spania har offentliggjort fotografier av Ben Abdelmajid og fem marokkanere og det er sendt ut internasjonal arrestordre på de seks. Ifølge politikilder skal tunisieren ha overbevist sine medsammensvorne om nødvendigheten av en terroraksjon i Madrid.

Han skal ha fått direkte hjelp fra en av marokkanerne, Jamal Ahmidan, til å leie et hus sørøst for Madrid der flere av de øvrige marokkanerne arbeidet med å lage bomber. Terroraksjonen skal ha vært planlagt i over ett år.

Kryssende meldinger
Ifølge nyhetsmeldinger torsdag skal Ben Abdelmajid ha oppholdt seg i Spania i mange år, mens han studerte og senere mens han arbeidet i et eiendomsfirma. Han skal ha agitert for hellig krig eller jihad siden i fjor sommer, kanskje enda lenger, heter det i arrestordren som nå er sendt ut.

BBC navnga onsdag marokkaneren Abdelkrim Mejjati som hjernen bak angrepet. Han skal være tilknyttet en terrororganisasjon i Casablanca i Marokko.

Ifølge denne meldingen skulle fire andre være involvert i terroraksjonen med mer støttende funksjoner.

Grundig planlegging
Jamal Ahmidan skal ha vært det andre sentrale medlemmet av terrorcellen. Han har sittet fengslet i Marokko i flere år for narkotikasmugling, og det var i fengselet han ble omvendt til islamsk fundamentalisme, skriver avisen ABC.

Ifølge ABC ga Ahmidan hasj til den tidligere gruvearbeideren Jose Emilio Suarez som betaling for eksplosiver som ble plassert om bord på fire forstadstog 11. mars. Han skal være en nær slektning av Hamid Ahmidan, en av de 18 mistenkte terroristene som nå sitter arrestert.

Ifølge avisen El Pais skal de seks angivelige hovedmennene ha holdt seg skjult i et hus ved Chinchon utenfor Madrid i over en uke etter terroraksjonene, og alt tyder på at de nå er kommet seg ut av Spania.

De seks mistenkte terroristene er blitt identifisert ved hjelp av fingeravtrykk som er funnet i huset, og av øyenvitner som mener å ha sett en eller flere av dem om bord på noen av togene.

Marokkansk kampgruppe
Spanske myndigheter avviser meldinger om at en av de etterlyste er Abdelkarim el-Meyati, som eksperter i Rabat mener står som leder av den marokkanske islamske kampgruppen (GICM). Spania mener denne gruppen sto bak og samordnet terroraksjonene 11. mars.

Ifølge marokkansk politi var Meyati i Madrid like før bombeeksplosjonene, noe også spanske aviser omtaler. Meyati kommer fra en velstående familie i Marokko og hans mor var fransk.

Dommeren Juan del Olmo ga onsdag ordre om at også spanjolen Antonio Toro Castro skulle fengsles. Han er svoger til gruvearbeideren Suarez, som sitter bak murene anklaget for å ha skaffet til veie sprengstoffet til terroristene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere