*Nettavisen* Nyheter.

Mannen bak Mumbai-terroristene

Professor Hafiz Saeed grunnla terrororganisasjonen Lashkar-e-Taiba.

02.12.08 16:47

Den eneste overlevende av terroristene som angrep Mumbai forrige uke, har i avhør sagt at han fikk trening av den militante, islamistiske gruppen Lashkar-e-Taiba.

Lashkar-e-Taiba, som har som mål å løsrive Kashmir og Jammu fra India, har utført flere dødelige terrorangrep. Grunnleggeren, Hafiz Mohammed Saeed, er utdannet universitetsprofessor og driver veldedig arbeid.

Les: Bin Ladens lege hjelper ofre

Gruppen selv nekter for noen forbindelse, men i tillegg til den overlevende terroristens uttalelser, sier også amerikansk etterretning at svært mye tyder på at Lashkar-e-Taiba var involvert.

- Vilje og evne
Den islamistiske gruppen Deccan Mujahedeen påtok seg ansvaret for terrorangrepene i Mumbai, som har kostet over 200 menneskeliv, allerede onsdag kveld. Gruppen var inntil nylig forholdsvis ukjent, og mange tvilte tidlig på at gruppen hadde ressurser til å utføre et så omfattende angrep på egenhånd.

Les også: Terroristen som overlevde

- Omfanget og størrelsen på disse angrepene tilsier at det er noen større som står bak, og da trekker man inn islamistiske grupperinger i India med tilknytning til internasjonale grupperinger. Vi vet at Lashkar-e-Taiba har hatt vilje og evne til å utføre angrep i India, sa forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Laila Bokhari, til Nettavisen tidligere denne uken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Les også: - Økt frykt for atomkrig

Afghanistan
Lashkar-e-Taiba, som skal ha forbindelser til Al-Qaida, har sitt utspring fra krigen mellom Afghanistan og Sovjetunionen på 80-tallet.

På 1980-tallet jobbet Saeed som professor i islamske studier ved universitetet i Lahore i Pakistan. På en studietur til Saudi-Arabia ble han kjent med den afghanske mujahideenen, og dandert etter det Markaz Daw-Wal-Irshad. Gruppen holder til på et stort landområde i Muridke utenfor Lahore, der de blant annet driver en islamsk skole for unge menn.

Ut fra denne religiøse gruppen, sprang så Lashkar-e-Taiba i 1991, som blant annet satt opp flere treningsleire i Pakistan.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Indisk herredømme
Lashkar-e-Taibas kamper er rettet mot indiske myndigheter, som ifølge Saeed og hans tilhengere urettmessig kontrollerer Kashmir. Ifølge egne opplysninger skal gruppen ha tatt livet av flere tusen indiske soldater, blant annet gjennom selvmordsangrep.

Saeed kaller kampene for frigjøringskamper, ikke terrorisme, slik blant annet indiske myndigheter anklager gruppen for. I et intervju skal Saeed ha svart slik, da han ble spurt om opprørere som skal befinne seg i Kashmir.

- Det er ingen militante i Kashmir. Hver eneste kashmirer er en mujahedin. Og mujahedin hjelper andre mennesker, svarte Saeed.

Lang liste
I tillegg til angrepet i Mumbai sist uke, er Lashkar-e-Taiba nevnt i forbindelse med flere andre aksjoner.

Etter at gruppen ble beskyldt for å stå bak terrorangrepene mot den indiske nasjonalforsamlingen i desember 2001, noe som kostet 14 mennesker livet og førte til et svært vanskelig forhold mellom Pakistan og India, ble Lashkar-e-Taiba bannlyst i Pakistan i 2002.

I praksis innskrenket det ikke gruppens aktivitet i Pakistan i større grad, og Lashkar-e-Taiba har også blitt nevnt i forbindelse med drapet på tidligere statsminister i Pakistan, Benazir Bhutto, som ble skutt i desember i fjor.

Gruppen skal også ha hatt nære bånd til den pakistanske etterretningstjenesten ISI, og Pakistans daværende president Pervez Musharraf har også uttalt at han tror Lashkar-e-Taiba har tilgang på kjernefysiske raketter.

I mai 2002 ble Saeed arrestert i forbindelse med et angrep i Kashmir, der 35 mennesker ble drept

Les også: - Angrepet rettet mot Obamas politikk

Trussel mot naboforhold
I oktober 2006, under et fengslingsmøte i Lahore, ble det også klart hvordan Saeed ble oppfattet av myndighetene i Pakistan. Aktor sa da at Saeed hadde blitt arrestert ettersom hans aktiviteter kunne ødelegge Pakistans forhold til sine naboer.

Da hadde allerede India krevd Saeed arrestert flere ganger, og han hadde sittet i husarrest siden august.

Hafiz Saeed mente han ble forfulgt av rettssystemet etter press fra India og USA, som også har oppført hans Lashkar-e-Taiba på listen over terrorgrupper.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Endret
Det var etter den voldsomme negative oppmerksomheten og bannlysingen, at Saeed endret sin offentlige fremstilling av seg selv og gruppen. Han byttet navn på gruppen til Jamat-ud-Dawa og tok offentlig avstand fra sine tidligere grupperinger.

Jamat-ud-Dawa driver ifølge seg selv veldedig arbeid, og var blant annet svært aktive i Pakistan etter jordskjelvet i 2005. Flere hjelpeorganisasjoner brukte gruppen som bindeledd for å nå ut til befolkningen med nødhjelp.

Dermed ser det ut til at Saeed ikke lenger er involvert i den voldelige forgreningen Lashkar-e-Taiba. Det skal nå være sønnen Talha som har tatt over styringen, men etter 2002 er det få opplysninger om hvordan gruppen styres eller hvor sterk den er.

Gruppen har uansett påtatt seg og blitt beskyldt for flere terrorangrep, spesielt i India, utover 2000-tallet.

Les også: 61 drept av terrorbomber

Les også: Terrorbakmann tatt i India

(KIlder: Reuters, hindu.com, Kashmir Herlad, Wikipedia)

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.