RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Maoistene lammer Katmandu

Innbyggere i Nepals hovedstad Katmandu presses hardt fra flere kanter. Tirsdag fulgte de oppfordringen fra maoistgeriljaen og innledet en to dager lang generalstreik.

Aksjonen er et ledd i kampen for å styrte landets kongedømme og er også lansert som en protest mot drapene på to maoistledere 3. september.

Samtidig som de fleste butikkene holdt stengt og folk holdt seg hjemme, eksploderte en bombe rett utenfor en bank. Ingen skal ha blitt skadd, men flere vinduer ble blåst ut da det smalt, ifølge politiet.

Maoistene lyktes nok en gang med å lamme hovedstaden ved hjelp av skremselstaktikk, men innbyggerne blir også presset av regjeringen. Blant annet risikerer offentlige ansatte å miste retten til å bruke statens biler hvis de deltar i streiken. Tidligere har maoister ødelagt kjøretøyene til dem som har våget seg ut på veiene, men nå har innenriksdepartementet lovet å erstatte 90 prosent av skadene som måtte bli påført.

Ifølge politiet var det tirsdag mer trafikk på veiene enn under tidligere generalstreiker. Gateselgere har dessuten valgt å ikke delta i streiken fordi den holdes samtidig med den årlige høstfestivalen Kumari, en stor turistattraksjon i Nepal. Maoistene har lovet å la den fem dager lange festivalen gå som planlagt.

Geriljaen innledet opprøret mot monarkiet i 1996 og har nå kontroll over store deler av landsbygda. Mer enn 10.000 mennesker er drept i løpet av borgerkrigen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere