De to kvinnenes mødre bekrefter begge å ha mottatt dødsbudskapet fra Marokko.

- Hun var så utrolig god. Hennes første bud var sikkerhet. Jentene hadde tatt alle forholdsregler før de la ut på denne turen, sier 28-åringens mor, Irene Ueland, til NRK.

Kvinnene ble funnet drept natt til mandag i et populært tur- og fjellområde i nærheten av landsbyen Imlil i Atlasfjellene i Marokko.

Ifølge marokkanske myndigheter hadde de to kuttskader på halsen forårsaket av en skarp gjenstand.

Kondolansene strømmer inn

På Facebook-siden til moren har kondolansene strømmet inn tirsdag formiddag. Rundt klokken 11.00 tirsdag var det over 300 meldinger på veggen hennes. Moren gir også noen detaljer om hva som skal ha skjedd med sin egen datter og hennes venninne.

Både den danske kvinnen Louisa Jespersen, som var fra Grindsted i Sydjylland, og Maren Ueland, som var fra Bryne, var studenter ved Universitet i Sørøst-Norge.

Den danske avisen Berlingske har snakket med moren til Louisa Jespersen.

- Vi hadde frarådet henne fra å reise dit, fordi det er et sånt kaotisk sted, sier hennes mor til den danske avisa Berlingske.

En person pågrepet

Marokkanske myndigheter bekrefter at én person er pågrepet, siktet for drapene, melder NTB.

Ifølge innenriksdepartementet i landet jakter politiet på flere mistenkte i saken, men det er ikke kjent hvem dette er.

Den pågrepne mannen skal være en marokkaner.

I en pressemelding fra innenriksministeren som VG gjengir, heter det:

«Arrestasjonen ble foretatt denne morgenen i Marakkesh. Han blir nå avhørt for å avgjøre hvilke motiver han kan ha hatt og for å få detaljer rundt drapet.»

Ifølge VG skriver innenriksministeren at etterforskningen pågår for fullt, og med sikte på å identifisere andre potensielle gjerningspersoner.

Avisen skriver også at de to kvinnene skal ha bodd på et billig hotell i Marrakech før de dro til fjellområdene. Hotellrommet skal ha blitt ransaket på jakt etter spor.

Kripos tilbyr bistand

Kripos har tilbudt marokkanske politimyndigheter bistand i saken.

- Kripos har tatt kontakt med marokkansk politi for å avklare hva som har skjedd og bli enige om det er behov for bistand. Vi tilbyr våre tjenester hvis de ønsker at vi skal bistå med noe. Foreløpig er det ikke kommet noe offisielt fra marokkanske myndigheter om bistand eller hendelsen, sier kommunikasjonsrådgiver i Kripos, Axel Due, i Kripos til Nettavisen.

Studenter ved campus Bø

De to kvinnene som ble drept i Marokko, var studenter ved Universitetet i Sørøst-Norge. Tirsdag formiddag samles medstudenter og faglærere i Bø i Telemark.

- Vi har i dag fått den vonde beskjeden om at to USN-studenter ved campus Bø er drept i Marokko. Jeg skal møte deres medstudenter og faglærere i dag. De er i sorg og i først omgang konsentrerer vi oss om å ta vare på dem og etter hvert vil vi arrangere en minnestund, sier rektor Petter Aasen til NTB tirsdag formiddag.

De to studentene gikk andre året av et bachelorprogram i friluftsliv – «tur- og naturveiledning» – som universitetet tilbyr i Bø i Telemark.

Jærbladet skriver at moren til den døde kvinnen delte dødsbudskapet på Facebook mandag kveld.

UD yter konsulær bistand

Utenriksdepartementet opplyser at de er kjent med at en norsk og en dansk statsborger er funnet omkommet i Atlasfjellene syd for Marrakech.

- Dødsfallene og ofrenes identitet er nå bekreftet av lokale myndigheter, sier kommunikasjonsrådgiver i UD, Guri Solberg, i en uttalelse til Nettavisen.

- Vi er i kontakt med pårørende og utenrikstjenesten yter konsulær bistand i samsvar med fast praksis og gjeldende rammer for bistand i forbindelse med dødsfall av norske borgere i utlandet. Vår ambassade er i kontakt med lokale myndigheter og representanter fra ambassaden er til stede i Marrakech. Av hensyn til taushetsplikten kan vi ikke kommentere ytterligere enkeltdetaljer oppfølgingen av en pågående konsulærsak, sier Solberg.

- Drept ved avsidesliggende sti

Åstedet skal ifølge VG ligge på en avsidesliggende sti i fjellområdet Sidi Chamharouch, rundt en mil fra byen Imlil, som ligger 7 mil sør for Marrakech. Byen brukes som utgangspunkt for turer til fjellet Toubkal, det høyeste fjellet i Nord-Afrika.

Kilder sier til avisa at kvinnene ankom stedet søndag. De skal ha blitt funnet av forbipasserende mandag morgen.

Et stort antall politi- og sikkerhetsfolk skal ha kommet til funnstedet.

- Hele regionen er stengt, det er mange politifolk i området og helikoptre i lufta. Alle planlagte fotturer er avlyst av sikkerhetshensyn, skriver den marokkanske nettavisa Medias24.

Avisa har kontaktet en kjentmann i området som sier at dersom de to hadde hatt en guide med seg, ville han aldri ha gitt dem lov til å tilbringe natten i det avsidesliggende området der de ble funnet.