RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Marerittet over for gruvearbeiderne

Foto: Scanpix/AP
Sist oppdatert:
Alle de 3200 gruvearbeiderne som ble sperret inne i gullgruven Elandsrand er hentet opp.

Gruvearbeiderne satt fanget 2 km under jorda etter at en ulykke som involverte strømkabelen til heisen opp i dagslyset. De minst heldige tilbrakte over 40 timer i dypet.

Arbeiderne måtte hentes opp gjennom en mindre sjakt som vanligvis brukes til utstyr. Heisen kunne ta 75 personer av gangen, noe som ga en kapasitet på 300 personer i timen, ifølge AP.

- Vi har lidd i 30 timer. Vi hadde verken mat eller vann, og vi er utmattet, sier Richman Maneli til AFP. Han var

Arbeiderne ble møtt av gledestilrop og plystring. Mange av gruvearbeiderne gråt og sier de trodde de kom til å dø.

- Det var ikke nok luft, og de forsøkte å sende inn mer luft og ventilere de områdene der vi var fanget, sier Granny Makad ifølge BBC.

Elandsrand ligger 80 km vest for Johannesburg. Gruven eies av selskapet Harmony Gold Mining. En ny gruve bygges under den eksisterende gruven. Den skal stå ferdig i 2010. Arbeidet på den nye gruven er årsaken til at så mange menn var på jobb under jorda samtidig.

Ulykken skjedde kl. 09.00 mandag morgen. Styreformann Patric Motsepe i Harmony Gold sier ulykken var en «vekker for oss alle». Fagorganiserte har gjentatte ganger klagd over dårlig vedlikehold av gruven, men uten å bli hørt. Sørafrikanske gruver er ikke kjent for sikre arbeidsforhold.

Energiminister Byelwa Sonjica sier regjeringen nå vil skjerpe lovverket.

- Jeg vil ikke kalle dette en krise, gitt at gruvedrift i seg selv er risikabelt og slike episoder vil inntreffe. Likevel tror jeg det er rom for forbedring, sier Sonjica.

Hun påpekte at hun og president Tabo Mbeki ikke hadde blitt informert av gruveselskapet, men at de hadde hørt om ulykken på nyhetene. Det gikk for øvrig tolv timer fra ulykken til skjedde til nyheten sprakk i internasjonale medier.

Ingen skal ha blitt alvorlig skadet, men noen fikk krampe og ble dehydrerte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere