Marha Stewarts imperium slår sprekker

Martha Stewart er kjent for sitt perfekte ytre. Nå kan hele imperiet rundt USAs livsstilsguru falle sammen. For hva er AS Martha Stewart uten nettopp Martha Stewart?

09.03.04 14:31

USAs ubestridte hjem- og interiørdronning, Martha Stewart, ble funnet skyldig på alle punkter i tiltalen mot henne forrige uke.

Stewart ble funnet skyldig i å ha hindret etterforskningen, for å ha konspirert med andre og for å ha avgitt falsk forklaring etter at det ble satt i gang etterforskning om innsidehandel mot henne.

Saken startet med at Stewart solgte aksjene sine i ImClone Systems dagen før selskapet sank dramatisk i verdi. Tiltalen mot Stewart gjaldt ikke selve aksjesalget og mistanken om innsidehandel, men den forklaringen hun ga i ettertid om aksjesalget.

Aksjekursen i Stewarts selskap, Marthe Stewart Living Omnimedia, styrtet naturlig nok på nyheten om rettskjennelsen. Men fallet har bare fortsatt i dagene som fulgte. Så sent som i går raste aksjeverdien ytterligere 8 prosent.

Spørsmålet investorer og analytikere stiller seg er om hele imperiet til livsstilsdronningen er i ferd med å kollapse. Martha Stewart har gjort seg kjent for sitt uangripelige ytre, og fasaden har vært holdt perfekt. At den samme Stewart nå er dømt skyldig i bedrageri og løgn er meget dårlige nyheter for et selskap som baserer seg på Marthas troverdighet.

Selskapet driver salg av husholdningsprodukter knyttet opp til Martha Stewart. I tillegg selges Martha selv som merkevare og branding. Stewart eier 61 prosent av aksjene i selskapet, som har halvert sin verdi over de siste to årene.

Begge TV-stasjonene CBS og UPN har besluttet å trekke sine programmer med Martha Stewart etter rettskjennelsen. New York Times har varslet at de har satt inn andre til å skrive spaltene hvor Stewart før figurerte.

Ifølge CNN er det ikke tvil om at Martha Stewart vil trekke seg fra styret i selskapet med samme navn.

- Det ville ikke være passende for Martha å fortsette i styret nå. Hun ønsker i stedet å begrense sitt engasjement til den kreative siden, sier en kilde til CNNs nettsider.

Styret i Martha Stewart Living Omnimedia satt i møte gjennom hele gårsdagen, men hadde lite å si i etterkant. Styret skal opp til valg først i mai.

Midt i det hele hevder fortsatt Martha Stewart sin uskyld. Hun har ennå ikke fått servert dommen, men har allerede varslet at hun ønsker å anke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag