RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Marinesoldater klare for Irak

Marinesoldater fra 26. Marine Ekspedisjonsbrigade gikk søndag i land i Kuwait. Nå skal de trene for senere å bli satt inn i Irak.
Marinesoldater fra 26. Marine Ekspedisjonsbrigade gikk søndag i land i Kuwait. Nå skal de trene for senere å bli satt inn i Irak. Foto: Stephanie McGehee (REUTERS)
Sist oppdatert:
Hundrevis av marinesoldater har gått i land i Kuwait. Trolig skal de settes inn mot geriljagruppene i Irak.

Søndag sjøsatte luftputtebåtene flere hundre av elitesoldatene i Irak. Oberst Tom Qualls, som leder styrken, sier at marinesoldatene vil trene i den kuwaitiske ørkenen i flere uker.

Den siste måneden har gerilja- og selvmordangrepene i Irak krevd over 450 menneskeliv. Amerikanerne frykter at forholdene i landet kan true overgangen til et selvstendig irakisk styre. Den siste uken har amerikanskledede styrker gjennomført flere store aksjoner mot hovedkvarterene til geriljagruppene. Trolig vil denne aktiviteten fortsette, og marinesoldatene kan bli satt til å gjøre noe av dette arbeidet.

- Vår fremtiden kan vi ikke avsløre på dette tidspunkt, sa han til AP i Kuwait. Obersten opplyser at 26. Marine Ekspedisjonsbrigade er en såkalt fleksibel kampenhet på totalt 2.175 soldater. De fleste soldatene vil gå i land i Kuwait, men Qualls ønsket ikke å si hvor mange. Gruppen kan gi humanitær assistanse, gjennomføre evakueringer og sikkerhetsoppdrag, samt settes inn i krigstokter i Irak.

- Når det gjelder vår fremtidige oppdrag, kan vi bli satt inn for å utføre alle disse oppdragene. Kanskje vil vårt oppdrag inneholde hver og en av dem, sa Qualls til pressekorpset i Irak mens jetmotorene til luftputebåtene duret i bakgrunnen.

Luftputebåtene satte i land både humvees, lastebiler og tanks i tillegg til militært personell.

Luftputebåtene USS Kearsarge, Ashland og Ponce har brukt en og enhalv måned fra brigadens base, Camp Lejeune i North Carolina.

Når brigaden har gått i land vil det være rundt 15.000 amerikanske soldater i Kuwait. Oljestaten har vært en viktig amerikansk alliert siden den Gulfkrigen i 1991.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere