Maritas døtre må bli i Nord-Irak

Foto: APTN (TV 2)

UD føler seg lurt av myndighetene i Nord-Irak etter at et forsøk på å hente døtrene til Marita Strøm hjem mislyktes.

20.09.04 16:41

I helgen forsøkte Utenriksdepartementet å hente de tre jentene i Suleimaniya. Operasjonen strandet på at lokale myndigheter hevdet det manglet to papirer før jentene kunne reise.

Senere trakk myndighetene seg, og hevdet det ikke var mulig å utstede papirene før en dommer har gransket saken. Det kan i verste fall ta flere måneder.

- Vi er ganske skuffet over dette. Vi hadde fått forsikringer om at vi kunne ta ut barna. Det har de gått tilbake på, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik til TV 2 Nettavisen.

Ambassadør Peter Ræder, som har vært i Suleimaniya den siste uken, vil overlevere en note til lokale mynigheter der det pekes på at de må ta ansvaret for de tre norske jentene.

Var vitner
De tre småjentene har bodd hos farens kurdiske familie siden han ble fengslet for drapet på kona Marita tidligere i måneden.

Foto: ATPN

- To av barna var vitne til drapet. De har behov for oppfølging. Vi legger til grunn at myndighetene vil være behjelpelige med å få barna ut, slik de har lovt hele tiden, sier Klepsvik.

UD har gitt Norsk Folkehjelps representant i Suleimaniya, Trude Falch, fullmakt til å leie inn en lokal advokat i saken. UD har også koblet inn den lokal Røde Halvmåne-organisasjonen i byen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.