RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Maritas ektemann dømt til henging

Sist oppdatert:
SULEIMANIYA/OSLO (TV 2 Nettavisen): En irakisk domstol har dømt norskirakeren Osman Omar Osman til døden ved henging for drapet på kona Marita Strøm.

Osman Omar Osman, som er norsk statsborger, er etter det TV 2 Nettavisen kjenner, til den første nordmannen som blir dømt til døden etter krigsoppgjøret.

Ifølge TV 2 Nettavisens reporter Ole Dag Kvamme, som har fulgt rettssaken i Suleimaniya, var Osman helt tydelig knust etter at dommen var avsagt.

- Osman så i bakken da han ble ført ut. I det han gikk forbi meg sa han «dommeren vil drepe meg», forteller Kvamme.

Marita Strøms familie i Namsos sier gjennom sin advokat, Jørgen Aune, at de ikke ønsker å gi noen kommentar til dommen.

- Det var dette vi fryktet, og viser hvilke rettssikkerhet man har i Nord-Irak, sier Osmans advokat i Norge, Brynjar Meling til TV 2 Nettavisen.

Skutt foran barna
Osman ble pågrepet og siktet for drapet på sin norske kone Marita Strøm 4. september i Suleimaniya i Nord-Irak. Marita ble skutt mens hun og ektemannen var på vei hjem fra et besøk hos en venn i Suleimaniya. Parets to eldste døtre var også med i bilen.

Den norsk-kurdiske ektemannen til Marita Strøm skal i avhør har tilstått å ha leid inn to personer til å utføre drapet. Senere avviste han tilståelsen og sa at han var blitt torturert.

En dødsdom i det irakiske straffesystemet vil automatisk bli omgjort til fengselsstraff på livstid. Dersom Osman hadde blitt dømt til straff på livstid, ville han ha sluppet ut om 15 år, men en dødsstraff vil i praksis si at han blir sittende bak lås og slå til han dør.

Skylder på medtiltalte
Osman Omar Osman mener selv at han er uskyldig i drapet på sin kone og har i retten skyldt på sine to medtiltalte, Kemal Majalal og Aras Ibrahim. Sistnevnte er en gammel kamerat av Osman fra Nord-Irak. Kemal ifølge Aras hentet inn for å hjelpe til med drapet, da han er en irakisk soldat med tilgang på våpen.

De to har forklart i retten at de var til stede da drapet fant sted, men at de skjøt i lufta så Osman selv kunne få skyte sin kone.

De to medtiltalte ble også dømt til døden ved henging.

- Dommeren sa at han måtte dømme på grunnlag av de to medtiltaltes tilståelser. Dommeren mente at han ikke hadde noe valg enn å dømme de tre til døden, forteller TV 2 Nettavisens reporter.

Høyesterett kan omgjøre dom
Dødsdommer i Irak bli automatisk behandlet av landets Høyesterett. Når saken skal opp til vurdering, har Høyesterett tre valg. De kan enten forkaste dommen, omgjøre den eller sende den tilbake til retten for ny behandling.

- Det er en mulighet til å få omgjort dommen. Osman ble torturert for å få han til å tilstå, noe som åpner for muligheten at det ligger uriktig faktum til grunn for dommen, sier advokat Brynjar Meling til TV 2 Nettavisen.

Vil frata norsk statsborgerskap
Osman fikk norsk statsborgerskap kort tid før familien dro til Irak på ferie i fjor høst. Etter drapet og den påfølgende pågripelsen av ektemannen, kom det frem nye opplysninger omkring Osmans identitet, og UDI varslet i november at de ville frata ektemannens norske statsborgerskap.

Osman skal ha oppgitt falsk identitet da han kom til Norge i 1996. Saken er foreløpig ikke avgjort i UDI.

Soningsoverføring
Det norsk utenriksdepartementet har fulgt rettsaken mot Osman siden forrige søndag, med en observatør i retten.

Osman har gjennom sin norske advokat, Brynjar Meling, rettet en rekke henvendelser til norske myndigheter om konsulær bistand.

- Vi har bedt om at UD må begjære en eventuell straffegjennomføring overført til Norge. Vi håper de tar ansvar og ikke prøver å unfalle seg ved å frata Osman statsborgerskapet, sier Meling til TV 2 Nettavisen.

Etter det TV 2 Nettavisen kjenner til vil UD vurdere dette etter den endelige dommen.

De siste 40 dødsdommene i den kurdiske regionen er ikke blitt effektuert, men istedet gjort om til livsvarig fengsel. UD vil uansett følge saken, for å sikre at heller ikke dødsstraffen mot Osman blir gjennomført.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere