*Nettavisen* Nyheter.

Mars gjennom europeiske øyne

Mars bilde tatt fra Mars Express Foto: (Esa)

Selv om Det europeiske romfartsbyrået Esa ikke har fått kontakt med sitt landingsfartøy Beagle 2, har sonden Mars Express begynt å ta fantastiske bilder.

21.01.04 08:10

Esa har offentliggjort et bilde fra høyoppløsningskameraet i Mars Express, som skal være det første nærbildet romfartøyet har tatt av planeten

Hele bildet dekker et 1700 km langt og 65 km bredt sveip over Mars, tatt omtrent fra nord til syd, over Valles Marineris. Totalt dekker originalbildet et areal på omtrent 120 000 kvadratkilometer.

Ifølge Esa er dette det første bildet av Mars i denne størrelse med så høy oppløsning (12 m per bildeelement), i farger og tredimensjonalt. Høyoppløsningskameraet i Mars Express gjør stereoopptak av overflaten. Dermed kan man fremstille tredimensjonale bilder fra opptakene.

Den nederste delen av bildet viser det samme området i et perspektiv som om bildet ble tatt fra et lavtflygende fly. Dette bildet er laget av en datamaskin fra det originale bildet.

Landskapsformene er i hovedsak blitt til gjennom vannerosjon, mener forskerne. Flere millioner kubikkilometer med stein og jord er blitt fjernet, skriver Norsk Astronautisk Forening i en pressemelding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.