RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mars-kjøretøy halter på bakhjulet

Det amerikanske robotkjøretøyet «Spirit Rover» ruller fortsatt rundt på Mars, men begynner å få aldersproblemer etter seks måneder på den røde planet.

Høyre forhjul blir stadig vanskeligere å bevege, sier fagfolk.

Robotdoktorene har foreskrevet ro og varme, i håp om at smøringen av hjulet skal begynne å fungere bedre igjen. For å få smøreprosessen i gang, kjøres «Spirit Rover» nå for det meste i revers, opplyste den amerikanske romfartsadministrasjonen NASA fredag.

Dermed blir forhjulene bakhjul, noe som demper belastningen på de problematiske delene under kjøring i alt unntatt spesielt vanskelig terreng. I løpet av en enkelt dag tilbakela «Spirit Rover» på denne måten åtte meter uten problem.

NASA-ingeniørene er alt i alt svært tilfreds med jobben «Spirit Rover» har gjort. Den har til nå tilbakelagt 3.5 kilometer på Mars-overflaten, og det er seks ganger så mye som den opprinnelig var konstruert for, blir det sagt.

«Spirit Rover» og tvillingbroren «Opportunity Rover» begynte sin utforskning av Mars i januar i år, etter å ha kommet til Mars om bord i romsondene «Spirit» og «Opportunity». De to kjøretøyene befinner seg på hver sin side av Mars.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere